Livesändning: Croissanter & Litteratur – årets Nobelpris i litteratur

25 november 2021, kl: 10:00

Arr: VGR Förvaltningen för kulturutveckling

Croissanter & Litteratur är en serie frukostsamtal för alla litteraturintresserade. Denna gång handlar samtalet om 2021 års Nobelpris i litteratur som tilldelas Abdulrazak Gurnah.

Svenska Akademiens motivering lyder: ”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

Abdulrazak Gurnah är född på Zanzibar och verksam i England och har publicerat ett tiotal romaner och ett antal noveller. På svenska finns Paradiset (2012), Den sista gåvan (2015) och i december 2021 utkommer Efterliv, som alla översatts från engelska till svenska av Helena Hansson.

Möt översättaren Helena Hansson i ett samtal med Maria Olaussen, professor i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning vid Göteborgs universitet. Olaussen undervisar inom engelsk litteraturvetenskap med fokus på afrikansk litteratur, feministisk och postkolonial teori.

Croissanter & Litteratur är ett arrangemang i samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling och Göteborgs Litteraturhus.