Livesändning: Croissanter & Litteratur – om språket meänkieli

29 april 2021, kl: 10:00
Sänds via: Facebook


Arr: Kulturutveckling VGR & Göteborgs Litteraturhus

Croissanter & Litteratur är en serie frukostsamtal för alla litteraturintresserade. Denna gång handlar samtalet om ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk – meänkieli. Gäst är Meri Alarcon, översättare, författare och redaktör för Meänmaa, en delvis meänkielispråkig kulturtidskrift.
Meänkieli (kallades tidigare för tornedalsfinska) är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk och talas främst i Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå men det finns många som talar språket i andra delar av Sverige i dag.

Meri Alarcon har sina rötter i Kiruna, men bor i Göteborg där hon arbetar som redaktör för tidskriften Meänmaa. Hon är även översättare och författare. Dessutom sitter hon med som representant för meänkieli i Institutet för språk och folkminnens referensgrupp.
Samtalet kommer att kretsa kring språket meänkieli och dess ursprung och historia, om litteratur och kultur som funnits, finns och växer. Vi pratar också om hur Meri ser på och tar sig an de utmaningar som uppstår när man skriver och översätter till och från ett språk med flera varieteter och som saknar skriftspråk.

Under hösten 2020 och våren 2021 har Förvaltningen för kulturutveckling gjort en kartläggning över hur biblioteken i Västra Götalandsregionen arbetar med de fem nationella minoritetsspråken. Som ett led i detta kommer det under året att arrangeras fler Croissanter & Litteratur som har temat minoritetsspråk. Croissanter & Litteratur arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs Litteraturhus.