Livestream: Flykten till Marstrand - boksläpp & samtal

25 november 2020

Arr: Judiska salongen

Tid: 18.30. Sänds via Facebook. Länk kommer delas via Judiska salongens Facebooksida.

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna som barn, för liten för att kunna minnas. Femtio år senare har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Resultatet är en rösternas väv om den antisemitiska kampanjen i Polen, landsflykten, ankomsten till Marstrand och hur livet blev i det nya landet.

Flykten till Marstrand ges ut av Bokförlaget Korpen och släpps denna kväll. Anna Grinzweig Jacobsson samtalar med Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner om arbetet med boken, drivkraften bakom projektet samt vad händelserna och erfarenheterna för femtio år sedan kan lära oss idag. Samtalsledare är Mattias Hagberg, författare och journalist.

Evenemanget sänds på Facebook i realtid och utan publik i lokalen. Länk till sändningen läggs upp på salongens hemsida några minuter före start. Livestreamingen genomförs med stöd av Nätverkstan och streamingproducent Leif Eriksson.

Sponsorer av evenemanget: Göteborgs Stads kulturnämnd, Katz Judiska Kulturfond, Statens kulturråd, Västra Götalandsregionen samt Olle Katz.

Fotograf är Maja Kristin Nylander