Lunchföreläsning: Riggat av Petter Larsson

05 maj 2023, kl: 12:00

Arr: ABF Göteborg, Bokförlaget Atlas & Göteborgs Litteraturhus

I meritokratins Sverige sägs klassresan vara möjlig för alla som arbetar hårt. I själva verket har den sociala rörligheten inte ökat på 70 år. De högutbildades barn har 900 procent större chans än de lågutbildades att läsa på universitetet, 1700-talets elit är fortfarande en elit, och klassresor är aldrig en bot på klassklyftor.

För precis samtidigt som tron på meritokratin ökar i hela västvärlden, så växer också klassklyftorna. Allt fler tror att vi får det vi förtjänar och de accepterar därför ett mer ojämlikt samhälle. Och med detta jagande efter meriter och formell utbildning följer statustress, betygshets, psykiska problem och en högerradikal mobilisering.

I boken Riggat: hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa avtäcker Petter Larsson med hjälp av aktuell forskning ett samhälle som är riggat till de rikas och välutbildades fördel – och som de flesta andra förlorar på.

Föreläsningen följs av ett samtal lett av Olav Fumarola Unsgaard, Programansvarig Göteborgs Litteraturhus.

Petter Larsson är journalist verksam på bl a Aftonbladet och Sydsvenskan. Arrangemanget görs i samarbete med ABF Göteborg och Bokförlaget Atlas.

Det går bra att ta med en lunchmacka, soppa eller sallad: hos grannen Frilagret finns bra alternativ. Det kommer inte att finnas någon mat till försäljning på plats i Göteborgs Litteraturhus.