Minnet på skrivkammaren. Stina Ekblad & Anna Fohlin Mattsson

30 maj 2021, kl: 19:00
Sänds via: Facebook Live


Arr: Författarcentrum Väst

Seminarieserien På skrivkammaren är tillbaka! Vårens gäst är Stina Ekblad, författare till den självbiografiska boken Här brusar strömmen förbi (Weyler förlag, 2020). Det blir direktsändning från Göteborgs Litteraturhus där hon möter författaren Anna Fohlin Mattsson i ett samtal om minnet på skrivkammaren. Det finns möjlighet att chatta in frågor under sändningen.

Hur fungerar minnet på skrivkammaren till skillnad från på scenen i arbetet med en roll? Hur kan våra förfäders trauman hitta vägen till vårt minne, saker vi inte varit med om och knappt fått berättat, som upplevelsen av krig? På skrivkammaren riktar sig till Författarcentrums medlemmar och andra som intresserar sig för skrivandets hantverk och kreativa processer. På seminarierna får vi genom samtal titta in i författarnas skrivkammare och ta del av deras skrivprocesser.

Om de medverkande:
STINA EKBLAD är skådespelerska, född i Finland, utbildad i Danmark och arbetar på Dramaten i Stockholm. Hon debuterade i fjol med Här brusar strömmen förbi, en memoar skriven i dialog med dikter som format hennes liv.
”… en bok som på ett föredömligt sätt uppfyller det klassiska kvalitetskriteriet att skilja det personliga från det privata.” skrev Christian Swalander i alba.nu.
Titeln Här brusar strömmen förbi – knyter an till en diktrad av Edith Södergran. Och i Göteborgsposten skrev Ulrika Knutson: ”I sin bok …. skriver hon att hon växte upp med 1800-talet i ryggen. I finlandssvenska Österbotten innebar det en blandning av Topelius och Runeberg, fosterländskt patos och minnen av krig och fattigdom. Att lukta fähus var en klassmarkör, ”låffta åv fjöse”. Hon skriver kärleksfullt om kalvarna som kallas sippar: ”Det är roligt att ha en liten sipp i en kätte.” … Barnet Stina ger hon ett närgånget porträtt, men den vuxna kvinnan bevakar sitt privatjag. I stället har det blivit en underbar bok om poesi och skådespeleri.”

ANNA FOHLIN MATTSSON är poet, författare och översättare, aktuell med diktsamlingen Ur arbetsboken (Poesiwerken Publishing 2021). ”Det är skenbart enkla men sofistikerade dikter som i en rytm av korta andetag vrider och vänder på vad människorna säger. Fohlin Mattsson pekar ut tystnaderna och drar fram själva osynliggörandet i ljuset, visar hur tystnaden fungerar, i en familj och i ett samhälle, och vad den gör med de som står mitt i den.” Maria Ramnehill i GP.

Seminarieserien På skrivkammaren initierades av Författarcentrum Väst år 2014 och har drivits sedan dess med ett par avbrott; under 2020 tog den en paus på grund av Covid-19. På skrivkammaren är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst och Folkuniversitetet i Göteborg, med stöd av Västra Götalandsregionen. Foton: Stina Ekblad. Fotoograf: Göran Segeholm. Anna Fohlin Mattsson. Fotograf: Louise Halvardsson.