När våra läppar talar tillsammans #3

21 april 2017

Arr: TEXTIVAL

Begär & erotik

Det erotiska utforskas som en plats för motstånd och erotiskt bejakande framställningar i den samtida litteraturen kommer att prövas som en källa till kraft och kunskap.

Fredag 21 april 19:00-21:00

Medverkande:

SINZIANA RAVINI
TONE SCHUNNESSON
DANIEL MÅRS

Samtalsledare:
KARIN BRYGGER

 

Under fyra kvällar våren 2017 möts författare, poeter, forskare och textkonstnärer för läsningar och samtal om begär, kön, kärlek, erotik och litterära motståndsstrategier i den samtida litteraturen. När våra läppar talar tillsammans är en programserie om begärets politiska potential och möjligheten till agens och motstånd inom samtida litterärt skapande.

Titeln till programserien är hämtad från den fransk feministiska teoretiker Luce Irigaray (f. 1930) som i den poetiska essän ”Quand nos lèvres se parlent” (1976) föreslår en alternativ feminin symbol till fallosen i den lacanianska psykoanalysen. Läpparna på en gång talets och det kvinnliga könets universum, kan betraktas som ett alternativ till fallos, en kritisk intervention i den lacanianska psykoanalysen där kvinnan och kvinnlig sexualitet inte får utrymme och där ingen plats i språket finns för kvinnlig subjektivitet och sexualitet. Att använda sig av läpparna som trop kan förstås som ett strategiskt diskursivt drag, ett alternativt sätt att förstå kvinnors anatomi (könet som inte är ett) och mänsklig sexualitet som inte redan är impregnerat av ett manligt språk.

Vi hoppas att med programserien skapa ett sammanhang som ger en känsla av vad det innebär när våra läppar talar tillsammans.

Det är fri entré och först till plats som gäller så kom i god tid.
Varmt välkomna!