Närproducerat 2018

09 november 2018

Arr: Kultur i Väst

– författardagen där barn- och ungdomslitteratur står i fokus

 

Välkommen till höstens författardag där barn- och ungdomslitteratur står i fokus! Dagen där närproducerade västsvenska, och en och annan långväga barn-och ungdomsboksförfattare, illustratör och serieskapare presenterar sig och sitt arbete. Förutom en rad intressanta författare och illustratörer har vi också bjudit in verksamheter som arbetar med att tillgängliggöra litteratur på våra vanligaste invandrarspråk.

 

MEDVERKANDE: Nya förlaget Fenix som ger ut barn & ungdomslitteratur för arabisktalande läsare, IBBY Sverige, bibliotekarierna Åsa-Maria Berg Levinsson och Linda Nyberg som berättar om hur de arbetar med nationella minoriteter på Borås stadsbibliotek. Illustratören & författaren Anders Nyberg, debutanten Maria Engstrand, Alexander Jansson & Sofia Jensfeldt som skapat en ny normbrytande version av Askungen, ungdomsboksförfattaren Susanna Martelin och Kerstin Lundberg Hahn som tar upp AI (artificiell intelligens) i sin kommande nya roman medverkar också.

Dagen är gratis men anmälan krävs senast den 5 november. TILL ANMÄLAN.

Närproducerat är ett samarrangemang mellan Kultur i Väst, Författarcentrum Väst och Stadsbiblioteket i Göteborg.

PROGRAM

9.00 VÄLKOMMEN med fika

9.30-10.15 Nationella minoritetsspråk – biblioteken, litteraturen och lagen
Linda Nyberg och Åsa-Maria Berg Levinsson
Inom arbetet med en nationell biblioteksstrategi har Kungliga biblioteket gett ut rapporten Biblioteken och de nationella minoritetsspråken. Det är en lägesrapport där man tittat på hur bibliotekens verksamheter med och för nationella minoriteter ser ut. Linda Nyberg och Åsa-Maria Berg Levinsson är bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Borås och berättar om hur de arbetar för att synliggöra och arbeta aktivt med våra minoritetsspråk, litteraturen och kulturen.

10.15 -10.45 IBBY- en självklar resurs för biblioteken
Helena Bergendahl
IBBY är en världsomspännande, ideell förening som stödjer spridning av god barn- och ungdomslitteratur i världen, och arbetar för att barn över hela världen ska få tillgång till böcker, berättelser och bilder. Helena berättar om IBBY Sveriges arbete och hur de kan vara en resurs för bibliotek och skolor.

10.45-11.00 PAUS

11.00 -11.40 Fenix – barnböcker på arabiska
Bodil Unenge och Flora Majdalawi Saadi
På nya förlaget Fenix ges det ut svenska böcker som översätts till arabiska och arabiska originalböcker. Fenix ska vara en brygga mellan två kulturer. Genom tät kontakt med målgruppen ger man ut böcker som saknas och behövs på den svenska bokmarknaden. Böcker att läsa tillsammans, böcker som stärker läsförmågan, böcker som roar, berör och skapar samtal.

11.40 – 12.00 Fantastiska flygplan
Anders Nyberg är illustratör, grafisk formgivare och musiker. Han har illustrerat en mängd barn- och skolböcker som bland annat Galna fakta, Så funkar det! Kroppen inifrån och ut Tänk robot och Resan till planeterna, Jordens rekordbok, Jordens mystiska platser och Jordens läskigaste väsen… Nu har Anders också tagit steget att bli författare till faktaboken Fantastiska flygplan (2017) där han gjort både bild och text.

12.00-12.20 Kod : Orestes – om tro och vetande (i Lerum)
Maria Engstrand
Kod:Orestes är Maria Engstrands debutroman för 9-12 åringar som kretsar kring tro och vetande. Det handlar om ingenjörer och stjärntydare, slagrutor och järnvägar, och det utspelar sig i Lerum utanför Göteborg. Mest av allt önskar Maria att hennes läsare skall ha roligt, men också att de skall bli nyfikna på världen och hur den fungerar, att de skall bli fascinerade och vilja tänka själva.

12.20-13.20 LUNCH på egen hand

13.20-13.40 Arrangörsstödet – så funkar det
Kajsa Paulsson, konsulent barn och unga på Kultur i Väst, berättar om Kulturkatalogen Väst, regionalt arrangörsstöd och informerar om projekt och författarförmedlingen på Författarcentrum.

13.40-14.10 Behöver de klassiska sagorna verkligen skrivas om?
Alexander Jansson och Sofia Jensfelt berättar om barnboksserien Moderna sagor, som de skriver tillsammans med OLIKA förlag. Deras två första titlar är släpptes i år: Askungen och Rödluvan. Och planen är att det ska bli många fler. Men varför? I det här samtalet diskuterar författarparet vad det moderna har i de klassiska sagorna att göra.

14.10-14.30 Så långt vi kan följas – om hästar, sorg och innerlig vänskap
Susanna Martelin
”Jag ville skriva om sorg och om vänskap, specifikt den mellan kille och tjej, för att det var något jag saknat att läsa om. Jag ville se om det gick att skriva om hästar utan att skriva en klassisk hästbok. Och så ville jag skriva om tonår!” så beskriver Susanna Martelin sin debutroman Så långt vi kan följas som kom 2017. Susanna Martelin vann Lilla Augustprisets skönlitterära kategori 1998 och har sedan dess blivit publicerad i ett flertal antologier och tidskrifter. Susanna har gått på Fridhems folkhögskolas skrivarlinje och är utbildad projektledare inom kultur.

14.30-14.50 Min hemliga tvilling och Fröken Spöke
Kerstin Lundberg Hahn har skrivit över 30 barn- och ungdomsböcker sedan debuten år 2000. Nu berättar hon varför Min hemliga tvilling blev en science fiction, och funderar över hemligheten bakom succéserien Fröken Spöke.

14.50 -15.00 TACK OCH HEJ!

 

ANMÄL DIG HÄR