Närproducerat 2019 – författardagen där barn- och ungdomslitteratur står i fokus

22 november 2019

Arr: Kultur i väst

Tid 9.00-15.30. Evenemanget är gratis men anmälan krävs!

Välkommen till höstens författardag där barn- och ungdomslitteratur står i fokus – dagen där närproducerade västsvenska, och en och annan långväga barn-och ungdomsboksförfattare, illustratör och serieskapare presenterar sig och sitt arbete.

Sista anmälningsdag är 15 november.

PROGRAM

09.00 Samling med fika

09.30-10.00 Allt du behöver veta om det Regionala arrangörsstödet, Kulturkatalogen Väst och Författarförmedlingen FCV
Åsa Jansson, konsulent barn och unga, Kultur i Väst och Tove Berggren, författare och skrivpedagog, Författarcentrum Väst

10.00-10.25 Pimpelfiske
Pimpelfiske är en bilderboksberättelse som skildrar en vardag och en natur som är okänd för många barn. Boken är illustrerad av naturskildraren Jessika Berglund och text av författaren Ann-Helén Laestadius. Bilderboken Pimpelfiske ingår i en särskild lässatsning inom Göteborgs bibliotek och förskolor. Förutom presentation av boken, samtalar Jessika Berglund och projektledaren Hildur Hardardottir om hur barn givits möjlighet att fördjupa sina upplevelser av boken.

10.45 – 11.00 Beppe och farfar // Björn Augustson
Björn Augustson är boråsaren som blev göteborgare och som 2013 debuterade med bilderboken Den stora pannkaksfesten.  Beppe & Farfar är en varm bok om vänskap, saknad och rädslan att förlora någon man tycker väldigt mycket om. Detta är hans sjätte bok och andra kapitelbok där vi får möta Beppe.

11.00-11.20 Så jävla kallt // Lova Lakso
Lova Lakso är socionom och kurator, kommer ursprungligen från Piteå men är bosatt i Göteborg sedan tio år. Så jävla kallt är hennes ungdomsboksdebut och har liknats vid en skruvad road-movie  av bästa Thelma och Louise-stil med överraskande vändningar. Den handlar om vänskap och relationer, där resan från Norrland också är en resa i huvudpersonens inre landskap som får henne att växa.

11.20 -11.50 Stiftet // Linda Holmer och Ina Marie Winther Åshaug Stiftet är en rikt illustrerad bilderbok för unga vuxna eller vuxna som en gång varit unga. Berättelsen ställer frågor kring ansvar och identitet. Linda Holmer är adjunkt i design med inriktning på bild och berättande på HDK vid Göteborgs universitet. Ina Marie Winter Åshaug har tagit examen vid konsthögskolan i Trondheim och medverkat på flera utställningar i både i Norge och Sverige. Detta är deras första gemensamma bokprojekt.

ca 11.50 -13.15 LUNCH

13.15 -14.00 Berör och förstör – dikter för unga // Kristofer Folkhammar och Athena Farrokhzad
Berör och förstör är en ny antologi med svenskspråkig poesi för ungdomar.  Det är 30 år sedan den vällästa antologin Kärlek och uppror kom och hög tid för en ny samling med dikter för unga.
Poeterna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till Berör och förstör.

KORT PAUS

14.05-14.25 Sommarplåga // Hanna Jedvik
Sommarplåga handlar om tre vännerna Alma, Mira och Hampus och om ett sommarlov där ingenting blir som det var tänkt. Det är en bok om förälskelse och förväntningar, om besvikelse och svärta, och om relationer som förändras. Hanna Jedvik är frilansjournalist och bosatt i Göteborg. Sommarplåga är hennes tredje ungdomsroman.

14.25-14.45 Sagan om Dagronien // Jakkin Wiss
Jakkin Wiss beskriver sig själv som ”en författare och drömmare” och som ”skriver sagor som jag vill läsa, komedi som jag vill skratta åt och om äventyr jag vill uppleva…” Ursprungligen värmlänning men nu boendes på sin gård i Herrljunga. Här berättar han om sin fantasyinspirerade serie Sagan om Dagronien. Kanske får vi veta något om hans liv som cirkusartist och skådespelare också?

14.45-15.15 Kolvinge // Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold
Göteborgsförfattarna Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold har skrivit många böcker var och en för sig. Kolvinge, är en historisk fantasyberättelse som utspelar sig i vikingatidens Bohuslän och första delen i en planerad serie; Tidens väv. Det är också deras första gemensamma bokprojekt.

Närproducerat är ett samarrangemang mellan Kultur i Väst, Författarcentrum Väst och Stadsbiblioteket i Göteborg.