Ord & Arbete
12 april 2016
Arr: Göteborgs Litteraturhus
Arr: Göteborgs Litteraturhus
Det går inte att komma förbi det: Arbetet har en central plats i livet och identiteten – vare sig vi har arbete eller inte. Det är i arbetet vi som individer konfronteras med världen, positionerar oss och blir positionerade. Det är här vi söker värde och blir värderade. Det är i arbetet vi i våra egna kroppar känner var i hierarkin vi är; om vi är överordnade, underordnade eller kanske både-och. Det är i arbetet politiken och makten blir förkroppsligad, och vi är denna kropp.
Den svenska litteraturhistorien är rik på arbetsskildringar. Men hur skildras och gestaltas arbetserfarenheten här och nu? Med vilket språk kan vi uttrycka en nutida arbetserfarenhet, hur förhåller språket sig till arbetet som erfarenhet och litteratur?
Göteborgs Litteraturhus har bjudit in författarna Sara Beisher, David Ericsson och Peder Frederik Jensen (DK) till ett samtal om gestaltning av arbete i de tre författarnas böcker och i den samtida skandinaviska litteraturen.
Samtalspartners är Ann Ighe, redaktör på Ord&Bild och Jesper Brygger, konstnärlig ledare på Göteborgs Litteraturhus.
Tid: 19.00-
SARA BEISCHER debuterade 2012 med den kritikerhyllade och prisbelönta romanen Jag ska egentligen inte jobba här, en berättelse om svensk äldreomsorg, baserad på Beischers egna erfarenheter som timvikarie inom vården. Året därpå utkom hon med uppväxt- och arbetarklasskildringen Det finns råttor överallt utom på Antarktis. Hösten 2016 utkommer hennes tredje verk Mamma är bara lite trött. Sara Beischer är född 1983.
DAVID ERICSSON född 1958, är författare och frilansjournalist. Hans första bok, novellsamlingen Truck stop, kom 1999. Den, liksom romanerna Redlight (2001) och Taxfree (2004) skildrar långtradarchaufförers arbetsliv i det nya gränslösa Europa. Därtill har han skrivit otaliga krönikor och reportage i fack och dagspress så som Transportarbetaren, Dagens Nyheter och LO-tidningen. David Ericsson kör också långtradare i Europa.
PEDER FREDERIK JENSEN född 1978, är båtbyggare och författare. Han debuterade i 2007 med romanen Her står du. Peder har skrivit fem böcker, senast romanen Vold, 2016. I sina böcker skriver han om arbete utifrån ett existentiellt perspektiv som något poetiskt men samtidigt socialt definierande. Peder Frederik Jensen är dessutom en aktiv debattör av socialpolitiska frågor i dansk press.