Ord på scen: Om Simone Weil

14 mars 2024, kl: 18:30

Arr: Tidskriften Ord&Bild

Tidskriften Ord&Bild bjuder in till ett samtal om filosofen Simone Weil och hennes bok Förtryck och frihet tillsammans med Filip Lindberg, Patricia Lorenzoni och Mattias Hagberg.

Förtryck och frihet (Oppression et libertè) gavs ut postumt i Frankrike 1955 och består av en samling texter författade åren 1933–1943 som alla på olika vis behandlar den roll som den arbetande människan tilldelas i ett alltmer specialiserat och rationaliserat kapitalistiskt samhälle.

Filip Lindberg är poet, kritiker, redaktör för tidskriften Tydningen och förläggare för bokförlaget Relä. Hans senaste bok är R0–R4 (POISE, 2024).
Patricia Lorenzoni är idéhistoriker, författare och tidigare redaktör för Ord&Bild. I både sin forskning och sitt övriga skrivande har hon utforskat föreställningar om och representationer av våld, lidande, förlust och sörjbarhet. Mattias Hagberg är kulturjournalist, författare och lärare i litterär gestaltning. Han har skrivit fem romaner som alla på ett eller annat sätt bearbetar mörka stråk i den svenska och nordiska historien.

Samtalet är en del av ”Ord på scen”, en serie kritikersamtal med utgångspunkt i tidskriften Ord&Bilds recensioner.

Fri entré, ingen föranmälan