Papper, pixlar & prat – Ett samtal om utvidgad läsning

20 december 2021, kl: 18:00
Sänds via: Följ evenemanget live via denna länk.


Arr: Redaktionell praktik

En vältummad pocket i resväskan, en samling tecken på en lättillgänglig skärm, eller en len röst i hörlurarna. Hur läser du?

Idag tar vi del av litteraturen i en mängd olika format. Förutom den konventionella pappersboken har e-böcker och ljudböcker blivit en del av många läsares vardag. Utöver dessa digitala format finns även sociala sammanhang som bokcirklar, Shared Reading- och poesigrupper, där läsning blivit en gemensam aktivitet. Variationen öppnar för en diskussion om hur samspelet mellan form, text och läsning ser ut.

Digitaliseringen har gett upphov till nya former av litteratur och läsning. På biblioteken kan låntagare nu utan kostnad ta del av böcker, e-böcker samt fysiska och digitala ljudböcker. Samtidigt erbjuder appar som Nextory och Storytel ett stort utbud av e-böcker och ljudböcker genom sina tjänster. De kan dock vara dyra och förutsätter att alla har tillgång till en smartphone eller kompatibel dator. Leder digitaliseringen till en ökad tillgänglighet och delaktighet, eller möjliggör den för algoritmer att styra våra konsumtionsmönster? Påverkar digitaliseringen vilken litteratur som skrivs?

Paulina Helgeson och Mattias Hagberg samtalar om läsning och format i ljuset av digitaliseringen. Även Mats Malm och Julia Pennlert deltar i diskussionen genom intervjuer. Vad kan en utvidgad läsning vara? Och hur kan framtidens litteratur och läsning ut?

Händelsen arrangeras av studenterna på kandidatprogrammet Redaktionell Praktik.