Pasternak, Mandelstam och det judiska

15 november 2023, kl: 18:30

Arr: Judiska salongen

OBS!
Detta arrangemang kräver föranmälan via Judiska salongens hemsida.

Två av 1900-talets främsta poeter – Boris Pasternak och Osip Mandelstam – var ryska judar. Även författaren Nadezjda Mandelstam, Osips maka, var rysk judinna. Poeterna skrev också prosa, de var översättare, teoretiker och samhällskritiker. Alla tre hade en bred och djup europeisk bildning inom konst, filosofi och litteratur. De var mångspråkiga i både tal och skrift, och de hade gjort ryskan till sitt litterära språk. Hur formades de av sin tid och plats? Hur såg de på sitt judiska arv och hur påverkade det deras tankevärld?

Judiska salongen bjuder in till samtal mellan Tora Lane, forskare vid Stockholms universitet och Johan Öberg, översättare och skribent. Samtalet leds av författaren Anna Grinzweig Jacobsson. Under kvällen lyssnar vi på en unik inspelning från 1958 där Boris Pasternak själv läser sina verk, producerad av bibliotekarien och slavisten Erik Mesterton. Vi lyssnar också på översatta texter, framförda av Tora Lane och Johan Öberg.

Dörrarna öppnas kl. 18.00 och programmet börjar 18.30.
Förfriskningar och mingelpaus.

Fri entré men anmälan krävs (senast kl. 12.00 samma dag).
Föranmälan görs på denna länk: https://judiskasalongen.se/evenemang/pasternak/

Foton på Boris Pasternak (1959), Osip Mandelstan (1925) och Nadezjda Mandelstan (1922) kommer från Wikimedia commons.


Judiska salongen arrangeras med stöd av Göteborgs stads kulturnämnd, Kulturrådet, Katz Judiska Kulturfond och Västra Götalandsregionen.