Pressfrihetens dag & Svenska PEN 100 år!

03 maj 2023, kl: 17:30

Arr: Publicistklubben Väst, Svenska PEN, Bokmässan, Göteborgs Litteraturhus, Göteborgs stadsbibliotek

Varmt välkomna att fira Pressfrihetens dag & Svenska PEN 100 år!

Göteborgs Stadsbiblioteks trappscen (OBS!)
onsdag 3 maj, kl. 17.30-19.30

Pressfriheten i världen är under attack. Aldrig tidigare har situationen i så många länder klassats som mycket allvarlig som i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.På Världsdagen för pressfrihet 3 maj riktar vi strålkastarljuset mot press- och yttrandefriheten i Sverige och världen.

Pressfrihetens dag
Kvällen inleds med att journalisterna Björn Tunbäck och Urban Hamid från Reportrar utan gränser presenterar årets pressfrihetsindex. Hur står sig pressfriheten i Sverige i en tid av ökad polarisering och med ett fullskaligt krig i vår närhet? Är frågan om rikets säkerhet överordnat press- och yttrandefriheten?

Ulla Sätereie, universitetsadjunkt i journalistik vid JMG och ordförande för Föreningen Grävande journalister, och Christofer Ahlqvist, chefredaktör Göteborgs-Posten, kommenterar utvecklingen. Samtalsledare är Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet, koordinator Unesco Litteraturstaden Göteborg.

 

Svenska PEN 100 år

Programmet fortsätter med fokus på Svenska PEN som firar 100 år. Författaren Ola Larsmo, som har varit ordförande i Svenska PEN och sitter i styrelsen för PEN International, författaren Maria Modig, som varit engagerad under lång tid i Svenska PEN:s verksamhet, och Marit Kapla, styrelsemedlem i Svenska PEN, samtalar om yttrandefrihetens villkor förr, nu och framöver.

Hur gick det till när PEN utvecklades från ett middagssällskap i några få länder till en organisation som kämpar för hotade och fängslade författare över hela världen? Hur arbetar PEN med att bevaka författares rättigheter idag? Vilka utmaningar är de största för yttrandefriheten i framtiden?

 

 


Världsdagen för pressfrihet firas den 3 maj varje år och har till syfte att hedra de uppoffringar som gjorts runt om i världen för pressfrihet. I år är det 30 år sedan dagen utropades av FN:s generalförsamling 1993.

Kvällen arrangeras av Stadsbiblioteket Göteborg, Publicistklubben Väst, Svenska PEN, Bokmässan i Göteborg, Göteborgs Litteraturhus och Litteraturstaden Göteborg.