Psykoanalytikern Dany Nobus om Francis Bacon måleri

28 maj 2022, kl: 15:00

Arr: Göteborgs Förening för Filosofi och Psykoanalys

Psykoanalytikern Dany Nobus om Francis Bacon måleri

Som en av 1900-talets mest originella figurativa konstnärer fortsätter Francis Bacon att intressera och fängsla. Hans verk kretsar, enligt Bacon själv, kring teman av utplåning, utraderande och subtraktion. I denna föreläsning kommer psykoanalytikern Dany Nobus att utforska Bacons kreativa process och de psykologiska mekanismer som underbyggde hans måleri. Utifrån psykoanalytiskt tänkande, som Bacon torde ha varit bekant med, framträder hans konstnärliga gärning som ett ihärdigt försök att träda ur den semantiska förståelsen av verkligheten och istället visa upp verkligheten som ren, oförutsägbar och våldsam perception.

Dany Nobus är en Londonbaserad psykoanalytiker och professor i psykoanalys och idéhistoria vid Brunel University, samt tidigare ordförande för Freud Museum i London. Han är författare till ett antal böcker om lacaniansk psykoanalys, däribland Key Concepts of Lacanian Psychoanalysis och Critique of Psychoanalytic Reason: Studies in Lacanian Theory and Practice.

Fri entré

Arrangeras av Göteborgs Förening för Filosofi och Psykoanalys i samarbete med Folkuniversitetet och Göteborgs Litteraturhus.