Release: En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran

03 november 2017

Arr: Glänta

Samira Motazedis En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran är en personlig berättelse om en tillvaro där tiden blivit ett vapen i händerna på myndigheterna, och om villkoren för ett liv i ständig förhandling mellan ett innanför och ett utanför.

Dessa texter, som baseras på Samira Motazedis fleråriga blogg på Gläntas hemsida, är ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Och om kampen för det liv som, trots allt, oavbrutet måste
levas.

Samira Motazedi är uppvuxen i Iran, där hon bl a studerat ekonomi. 2012 kom hon som flykting till Sverige och sökte asyl, året därpå fick hon avslag på sin ansökan. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende. I december 2016 beviljades Samira tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Utöver Glänta har hon bl a skrivit för Aftonbladet, ETC och Feministiskt Perspektiv.

 

”Motazedi får känna på riskerna hon tar när hon recenserar Migrationsverket, som uppmanar henne att sluta göra det. ”Om du vill ha uppehållstillstånd av dem, varför slåss du mot dem?” frågar en vän. Precis här visar Motazedis sitt stora kurage – när hon som flykting vågar träda ut ur den passiva offerrollen blir hon, genom skrivandet, ett aktivt, politiskt subjekt. Med lika stor rätt att få uttala sig i det offentliga rummet som någon annan.”

Ur Sinziana Ravinis recension i Göteborgs Posten. Läs recensionen här.

Fredagen den 3 november kl 19 firar vi utgivningen av boken på Göteborgs Litteraturhus med läsningar, något festligt att dricka och så finns boken givetvis att köpa till ett extra förmånligt pris.

Varmt välkommen!