Release för Autor Chap I

12 december 2018

Arr: Autor

Poetik är läran om diktkonsten. Att skriva om att skriva är att rannsaka sina drivkrafter och sin position som författare. Det är att formulera var man befinner sig, hur man kommit dit och kanske också vart man är på väg. Det är att öppna upp kring sitt arbete och dela med sig av det till andra, både skrivande och läsande.

Autor är en ideell förening som bland annat ger ut böcker. I serien Autor Chap skriver sex nordiska författare om den egna praktikens tillkomst, dess förutsättningar och begär. I Autor Chap I medverkar Anne-Louise Bosmans, Ida Marie Hede, Jila Mossaed, Henrika Ringbom, Burcu Sahin och Sigbjørn Skåden. I anslutning till att Autor Chap I släpps publicerar vi även den danske författaren Mikkel Thykiers pamflett ”Inför en ny verklighet” på Autor Eter, i översättning till svenska av Helena Fagertun och Ulf Krook.

Under releasefesten håller Mikkel Thykier en föreläsning om förhållandet och missförhållandet mellan poetik och estetik, och utforskar vad som händer med den estetiska erfarenheten när sociala medier och kommunikationsteknologier ger människor en direkt tillgång till tvärestetiska erfarenheter som fritt blandar ord, bild och ljud. Vilka poler navigerar tjugohundratalets poetik mellan?

Dessutom läser poeten Elise Ingvarsson ur sitt pågående projekt ”De näst största städerna” och Jila Mossaed ur sin poetik ”Att andas ord i skogen”, som ingår i ”Autor Chap I”. Presentatör under kvällen är Ulf Krook.

Dryck och tilltugg finns, samt möjlighet att köpa Autor Chap I till specialpris.

Onsdagen den 12 december
kl 18.00 – 22.00
Välkomna!

 

***

Medverkande:
Mikkel Thykier är författare, översättare och redaktör för den tvärestetiska tidskriften Mr Antipyrine. I oktober 2018 utgav han böckerna ”Narcis” och ”Coda” (Antipyrine), de två sista banden i en essäserie som gör ett tvärsnitt genom nittonhundratalets konst, litteratur och filosofi för att hitta vägar och utvägar för tjugohundratalets konst och litteratur.

Elise Ingvarsson är poet, lärare på Angereds författarskola och ingår i Autors styrelse. För sin debutdiktsamling ”Beror skrymmande på” (Norstedts, 2005) tilldelades hon Katapultpriset. Hennes senaste diktsamling ”Fem minuter av ditt liv” utkom 2013.

Jila Mossaed är poet och publicerar sig på både svenska och persiska. Hennes senaste diktsamling ”Vad jag saknades här” utkom 2018 (Lejd). Mossaed har bland annat tilldelats Aftonbladets litteraturpris (2015) och Frödingpriset (2016). Sedan 2018 är hon ledamot i Svenska Akademien.

Ulf Krook ingår i Autors styrelse. Tillsammans med Helena Fagertun har han översatt Mikkel Thykiers ”Inför en ny verklighet” (Autor Eter, 2018) och tillsammans med Ida Linde Kristin Bergets ”Och när det blir ljust blir det helt fantastiskt” (Rámus, 2019).