Release för Mikael van Reis Den röda fläcken

07 juni 2022, kl: 19:00

Arr: Bokförlaget Daidalos

Release för Mikael van Reis Den röda fläcken

Om konstens, diktens väsentliga förmåga är att uppenbara kan den inte sällan kretsa kring en röd fläck – eller andra röda former. Den röda fläcken kan dansa på näthinnan som en påminnelse om både hjärtslag och blodförlust, Eros och Död.

Det röda lyser till i språkliga vändningar – den röda tråden, den röda rosen, den röda hatten… I Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens juvelsmycke glimmar den röda rubinen på Tintomaras huvud under maskeradbalen och den förhäxade Gustav III dröjer kvar i salen varpå han skjuts av konspiratörerna. Kungens blod spills på Operans golv men Tintomara försvinner från de makter som åtrår henne.

Detta och mycket annat avhandlas i Mikael van Reis lika rymliga som nyfikna bok Den röda fläcken. Essäer om konst, litteratur och andra gömställen. Här samsas ett stort antal konstnärer, författare och litteraturfilosofer med varandra, från Carl Jonas Love Almqvist, Walter Benjamin och Hans Holbein den yngre till Curzio Malaparte, Lars Norén och Diego Velázquez. Samband av olika slag anas, utforskas, uppstår. Och tillika ett och annat lyckligt gömställe.

Mikael van Reis samtalar om boken och några av gömställena med författaren och översättaren Björn Sandmark.

Förlaget bjuder på dryck och tilltugg.

Boken kommer att finnas till försäljning till ett förmånligt pris.

Fri entré.