Release för Tidskriften Nej

31 mars 2023, kl: 19:00

Arr: Studenter vid Litterär gestaltning

Välkommen till releasekväll för Tidskriften Nej den 31 mars på Göteborgs Litteraturhus i Göteborg kl 19:00.

Detta premiärnummer består av verk som tar avstamp i vår samtid och arbetar med tidskriftens tema genom olika medium och ur olika perspektiv. Ämnen så som arbete, bostad, segregation, militarisering och att ha en riktigt jobbig hyresvärd lyfts fram och berörs, bland mycket annat. Genom fotografi, illustrationer och texter försöker vi kartlägga former för motstånd och motreaktioner, negationer och förnekanden.

Under kvällen kommer ni ha möjlighet att lyssna till uppläsningar från några av de medverkande skribenterna, samt att köpa vår tidskrift. Det kommer även finnas dryck och tilltugg till försäljning.

Fri entré, ingen föranmälan.

 


VAD ÄR DÅ NEJ?

”Varför Nej?
Nej är ett svar,
ett nekande svar,
en negation,
ett negativt ställningstagande.
Nej är inte ett ja, ett kanske eller ett “vi får se”. Nej är ett nej, utan möjlighet till omförhandling. Nej är hela svaret, mer än så får du inte.
Vi förnekas, det tjocknar i halsen och värker i lederna. Tystnad.
Vi förnekas och försvarar oss genom att göra nekandet till vårt eget. Motstånd.
Nej är en tidskrift som uttrycker sig genom det negativa. Vi vill leta upp de nej som ligger dolda i ekonomiska och sociala strukturer. De nej som verkar genom tystnad och glömska – inte för att bevisa deras existens, utan för att tala med dem. Nej är ett svar på andra nej. Genom fotografi, illustrationer och texter kartlägger vi former av motstånd och motreaktioner, negationer och förnekanden. Alltså, vad som sker innan, under och efter nej – en studie av nekandets anatomi.
Vi infinner oss inte: vi säger NEJ.”