Release för Vi har hägn av Petra Mölstad

03 februari 2017

Arr: Anti förlag

”det kallas begär att föra båge av vråkar över skogen

över muskelminne. motar skocken
en hjord att falla tillbaka. som en glädjeflicka
som en varnagel
jordfäst för många trådande
organen stör i regnet
en högtidstanke som förlorar över gapet
mentalvitt”

ur Vi har hägn av Petra Mölnstad

 

Vi har hägn är Petra Mölstads tredje bok efter Införsel (Förlaget Glas, 2013) och Omloppstid (trombone, 2015). Det är Anti förlags första titel, i en tänkt serie vigd åt nyskriven lyrik i koncentrerat format. Första upplagans 250 ex är handgjorda och tillverkade i Östervärns antikvariat & bokhandel i Malmö.

Välkomna på Göteborgsrelease för Vi har hägn, som firas med läsningar av Petra Mölstad, Karin Brygger och Helena Fagertun.

Fredagen den 3 februari kl 19-22

 

Presentationer

”Mölstad skriver registrerande, med ursinnet hårt tuktat. Hennes bok är en uppvisning i hur hårda känslor ska hållas tillbaka, för att ge ett mer distinkt intryck.”

Så hette det när Bernur recenserade Mölstads debutsamling Införsel. I Omloppstid, som ingick i Trombone förlags Svavel-serie, poesi begränsad till 16 sidor, drevs det kompakta, distinkta vidare.

”Att läsa Mölstads diktsidor i Omloppstid, de som dignar av densitet i dallrande kompakta sjok (spefullt kompletta med punkt och stor bokstav), är alltså en angenäm utmaning” påstod Elis Burrau.

Nu återkommer Petra Mölstad med en lika motståndskraftig som öppen svit, mera uppmärksam på ordens precision och våld än någonsin. Det är lyrik som tjänar på att höras. Förlaget Anti har bildats av de som driver Östervärns antikvariat & bokhandel i Malmö.

Bokhandeln, som öppnade i september 2014, erbjuder utöver bokbeståndet ett intensivt program av författarsamtal, föreläsningar, releasefester, förlagspresentationer och annat, allt med tonvikt på poesi, teori och den avancerade litteraturens liv. Anti inleder sin utgivning med en första titel i en tänkt serie nyskriven lyrik, i koncentrerat format. I den samlade utgivningen, som ska innefatta också teoretiska, essäistiska texter, eftersträvas en förutsättningslös läsart: nyskriven och mottagen litteratur sida vid sida.

Karin Brygger, poet och litteraturvetare, utkom 2015 med diktsamlingen Vi kom från överallt (Korpen) och är aktuell med borta minns, på samma förlag. Hon skriver vid Göteborgs universitet en avhandling om Sonja Åkesson, Som om jag gjorde nånting annat än ljög.

Helena Fagertun är författare, översättare och redaktör för tidskriften Provins. Som översättare har hon bland annat givit författare som Kate Zambreno och Anna Kavan till svenska språket.