Release: Johan Lönnroth – Jonna och den gränslösa demokratin

02 mars 2020

Arr: Korpen

Kl 18.00. Fri entré

 

onna är spårvagnsförare och ett matematiskt snille med tentamensskräck. Med hjälp av en matematisk metod som används för att styra rymdraketer har hon spekulerat ihop en mångmiljardförmögenhet. Tillsammans med sina båda före detta älskare – den avgångne finansministern Fjudas och den stökiga vänsteraktivisten Flödande Fläsket med röda håret – bildar hon en stiftelse vars syfte är att skapa ett världsparlament. De organiserar en global melodifestival som förövning. Runt om i världen växer en världsmedborgarrörelse långsamt fram.

Genom den politiska idéhistorien har det ibland hänt att politiska teoretiker tillgripit skönlitteraturen för att gestalta sina idéer. Politiken vore avsevärt fattigare utan dessa utopiska skildringar av det goda samhället. Med romanen Jonna och den gränslösa demokratin skriver Johan Lönnroth in sig i denna rika tradition.

 

Jonna och den gränslösa demokratin är på samma gång en lokal berättelse och en global vision, så ödmjukt och fint skriven att man inte kan låta bli att känna sig hoppfull.
– Ann-Marie Ljungberg

 

Johan Lönnroth är matematiker och nationalekonom och har skrivit en rad böcker, huvudsakligen om ekonomisk idéhistoria. Han har suttit i Göteborgs Kommunstyrelse och i Riksdagen och var åren 1999 till 2003 vice ordförande i Vänsterpartiet.