Release Kritiker #41-42

27 januari 2017

Arr: Kritiker

Välkommen på releasefest för årets mest exklusiva tidskriftsnummer, med texter av poeter som Claudia Rankine, Etel Adnan, Gloria Anzaldúa, Fred Moten med många, många fler!

Fredagen den 27 januari kl 19.00 firas utgivningen av Kritiker nr 41-42 på Göteborgs Litteraturhus!

Redaktörerna Iman Mohammed och Khashayar Naderehvandi presenterar och läser texter ur det nya numret.

Vin, musik och numret till releasepris.

 

Med detta dubbelnummer av Kritiker påbörjar Khashayar Naderehvandi och Iman Mohammed ett samtal om hur poesi kan dekoloniseras – och omvänt: vad den poetiska praktiken kan visa om möjligheterna att bryta sig loss ur ett kolonialt grepp om tänkandet, för att på allvar ta sig an representation och ansvar. Finns det poetiska praktiker som i sig är dekoloniala? Finns löftet om – kanske inte det koloniala systemets kollaps – men åtminstone om radikalt andra tankemodeller genom poesin?

Under kvällen hör vi redaktörerna Iman Mohammed och Khashayar Naderehvandi läsa Fred Moten respektive Victoria Chang samt berätta om numret och Kritiker.

Det bjuds på vin, musik och numret till releasepris!

Varmt välkommen!

MER OM KRITIKER NR 41-42
av Iman Mohammed och Khashayar Naderehvandi

Utgångspunkten för numret har varit en essä av Ken Chen som nu finns i svensk översättning av Kristina Hagström-Ståhl och Anna Jansson: »Besatt av autencitet eller konceptualism som minstrelshow«. Essän är en läsning av den konceptuella poesins koloniala premisser och hur denna praktik kräver rasifierade kroppar – en poetik vars sätt att operera i världen är imperiellt. Genom att närläsa ett antal signifikanta litterära händelser i USA blottar essän kolonialiteten i poesin – och samtidigt, den dekoloniserande förmåga som ryms i det språkliga arbete som är poesi. Med dikter, essäer och översättningar av: Ken Chen, Judith Kiros, Patricia Lorenzoni, Burcu Sahin, Monia Sander, Shadi Angelina Bazeghi, Maja Lee Langvad, Kira Josefsson, Fred Moten, Gloria Anzaldúa, Claudia Rankine, Etel Adnan, Solmaz Sharif, Mei-Mei Berssenbrugge, Zubair Ahmed, Victoria Chang, Kristina Hagström-Ståhl, Anna Jansson, Iman Mohammed, Patricia Lorenzoni, Khashayar Naderehvandi, Marie Silkeberg, Jenny Tunedal, Ida Börjel, Jørn H. Sværen, Gabriel Itkes-Sznap.

 

 


 

”Det här är också en storartad antologi poesi, och blir det genom att ge utrymme åt röster som inte annars hörs. Nu finns det gott om människor som gärna hävdar motsatsen, att systemkollapserna har fört Sverige till en position där bara blattar syns och hörs. Här finns en mångspråkighet – engelska, spanska, danska, norska, svenska – som tydligt visar att litteratur verkligen saknar gränser. /…/

Att säga att det här är ett viktigt nummer av Kritiker är förstås en truism. 2016 var ett uselt politiskt år, och vi kan snacka hur mycket vi vill om att inte alla SD-sympatisörer eller alla Trump-röstare är rasister – de är djävligt medvetna om vad de supportar. Jag läser det här numret som en markering – en motståndshandling. Det är mindre teoribundet än tidigare utgåvor av Kritiker, utan innehållet liknar mer en desperat åtgärd. ” / Bernur

Läs hela recensionen