Release: Mode och motstånd

22 februari 2016

Arr: Bokförlaget Korpen

Mode och motstånd
– Dialoger om befrielse och civil olydnad, imitation och politik

Modets förvandlingar är ett sätt att bli del av samtiden. Modeprofessorn Otto von Busch och civil olydnads-författaren Per Herngren samtalar om hur mode och politiskt motstånd kan lära av varandra. Hur görs politiska förvandlingar? Hur blir imitationer en form av politik? Och hur blir mode motstånd?

Vad kan civil olydnad lära från hur mode sprids genom imitationer och innovationer. I Mode och motstånd blir tyger och sömmar politiska samarbetspartners snarare än passiva objekt. Lär oss mönsterkonstruktion hur vi förändrar politiska strukturer? Mode och motstånd är ett samtal mellan Otto von Busch och Per Herngren om ickevåldsmotstånd och kläddesign. Med exempel från deras praktiker växer filosofi om politisk förändring fram.

Tid: 18.00


 

Otto von Busch

är professor och modeforskare, verksam vid Parsons the New School i New York. Han har tidigare varit verksam vid HDK Göteborg och på Konstfack i Stockholm. I sin forskning har han fokuserat på hur mode kan ”hackas” och bli en form av politisk aktivism och hans projekt har visats i flera konst- och designsammanhang i Europa, Oceanien och Amerika.

Per Herngren

är författare med böcker utgivna i Mellanöstern, Europa och USA. Han har hållit ickevåldsträning i Kirgizistan, Kurdistan, Irak, Europa och Latinamerika. År 2002 blev han utnämnd till Årets folkbildare i Sverige. Herngren har fängslats i USA och andra länder för plogbillsaktioner och civil olydnad. I Mode och motstånd reflekterar han över sina erfarenheter.

Bokförlaget Korpen

Sedan 1975 ger Korpen ut böcker med idéer och analyser. Av människan och samhället, av vetenskapen och konsten och livet.