Releaseparty för Silverfloden av Mats Erasmie

01 oktober 2019

Arr: Författarcentrum Väst och Mats Erasmie

Tid 17.30. Fri entré

Varmt välkommen att mingla, ta ett glas vin och lite tilltugg, och höra lite bakgrund till andra delen i Dödskaravantrilogin med underliggande teman immigration, välstånd och integration.

Skådespelaren Johan H:son Kjellgren tar en paus från en pågående filminspelning och kommer att läsa några korta stycken. Självklart kommer både Dödskaravanen och Silverfloden att finnas att köpa till specialpris.

Om boken 

En bred och mustigt berättad roman om svenskarna som verkligen lyckades i Argentina. Den unge Gustaf Berzelii lämnar 1898 ett krisande Luleå och en rik men förtryckande fader med problem. Via ett vilt studentliv i Uppsala och speläventyr i Monte Carlo hamnar han till sist utblottad men fri i ett snabbväxande Buenos Aires där emigrerade svenskar framgångsrikt tar för sig av den snabbt växande kakan. Argentina är runt förra sekelskiftet ett av världens rikaste länder och en magnet för Europas fattiga, allt är möjligt. Gustafs äventyr tar honom till Pampas, vetenskapligt arbete i Antarktis och affärer som revolutionerar Argentinas jordbruk, han blir en del av den svenska smörklicken. En berättelse om en ung mans mognad, frigörelse från det förflutna, kärlek till en italienska och skapandet av sin egen framtid. Ett äventyr som slutligen leder till ett livsavgörande möte med Nils och Arvid i Villa Svea, Misiones.

Silverfloden är andra och fristående delen i ”Dödskaravantrilogin” med underliggande teman som immigration, välstånd och integration. Boken är en historisk roman och det som händer har hänt eller skulle kunna ha hänt och kanske händer det även idag.