Schönberg & Hall

01 november 2017

Arr: Bo Ejeby Förlag

Om Pierrot Lunaire och en färd ut i det månbelyst atonala och hem igen

 

Under bara några år i början av 1900-talet sker en av de mest dramatiska förändringarna någonsin inom den västerländska konstmusiken. Och klimax är Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire – vars första omskakande framföranden i Berlin 1912 bevistades av storheter som Maurice Ravel, Giacomo Puccini och Igor Stravinsky.

Kring detta verk har vi nu skapat en helafton som belyser musikens hisnande väg ur det tonala in i det atonala via revolutionerande romantiker som Franz Liszt. Hur dissonansen befrias, tonhöjdernas betydelse försvagas och uttrycksmedlen drastiskt förtätas och förkortas – från maximalistiska symfonier till minimalistiska kammarstycken som i vissa fall bara tar några sekunder i anspråk.

Men framför allt kommer kvällen att kretsa kring den klassiska Pierrot-figuren – den olyckligt älskande outsidern med sin hätta på huvudet och tåren på kinden – som har sitt ursprung i den folkligt komiska teatern i Italien och Frankrike. Vi kommer att ställa frågor kring hur denne Pierrot låter, en röst som varken talar eller sjunger. Och hur han översattes och förvandlades vid Schönbergs tid och vidare in i våra dagar inom filmen, litteraturen och popmusiken: från Chaplin, Marcel Carné och T.S. Eliot till David Bowie och Henrik Berggren i Broder Daniel.

Ett galet månsken kommer också att belysa kvällen. Ända fram till den sällsamt månbleka hemkomsten, som gestaltas i den sista sången i Pierrot Lunaire. En final som ställer frågan: Vad betyder det att ”komma hem”?

Utgångspunkten för vårt samtal är som tidigare ett kapitel i musikanalytikern Lennart Halls bok Repliker.

 

MEDVERKANDE
Mia Edvardson sopran, Mikael Kjellgren pianist
Harald Svensson pianist
Gunnar D. Hansson poet och teatervetare
Martin Nyström musikkritiker
PA Tjäder dramaturg och litteraturvetare

 

Onsdag 1 november kl 19.00
Entré: 100 kr (kontant, kort, Swish). Ej förköp