Selma och Emelie
20 november 2018
Arr: Selma Lagerlöf-sällskapet
Arr: Selma Lagerlöf-sällskapet
Tisdagen den 20 november firar Selma Lagerlöf-sällskapet Selmas födelsedag med att bekanta oss med hennes bohuslänska föregångare Emilie Flygare Carlén. Vi ser en helt ny film om henne och talar sedan om de båda författarinnorna.
Tisdagen den 20 november, kl. 16.30 – 18.30
I Ett barns memoarer. Mårbacka II, berättar Selma Lagerlöf om sitt första möte med Emilie Flygare Carléns författarskap. Hennes mor och moderns väninnor läser med stor iver och nyfikenhet Emilies roman Ett nyckfull qvinna, och Selma skriver att ”hon allt bra gärna vill läsa den hon också”. Det finns även brev och andra texter där Emilie Flygare Carlén betydelse för Selma Lagerlöf kommer fram.
De har flera beröringspunkter. Emilie var ända fram till Selmas storhetstid den främsta svenska författaren – mest läst, bäst betald och mest översatt – och båda var i strid med det manliga litterära etablissemanget. Emilies barndomsstad, Strömstad, kom ju också att betyda mycket för Selma. I Strömstadsresan, berättar hon gripande om hur synen av en påfågel får henne att plötsligt kunna gå igen.
I filmen, en 55 minuter lång dramadokumentär, berättas om hur Emilie inte bara var den främsta svenska författaren under 1800-talet, hon var också den första svenska deckardrottningen. Rosen på Tistelön, 1842, rankas som en av världens första spänningsromaner. Historien hämtade hon från den bohuslänska kusten, där hon som ung fått ta kommandot över sin fars fraktskutor mellan Strömstad och Göteborg.
Passa på att ta med vänner och bekanta!
Alla välkomna!
Arr. Selma Lagerlöf-sällskapet i Göteborg