INSTÄLLT: Seminarieserie: Hegel återvänder

17 mars 2020

Arr: Göteborgs Förening för Filosofi och Psykoanalys

Välkomna till GFFP:s filosofiseminarium för vårterminen 2020!

 

Under våren kommer Göteborgs Förening för Filosofi och Psykoanalys (GFFP) spinna vidare på sitt tema från den gångna hösten, då det handlade om läsningen av Hegel hos den franske filosofen Alexandre Kojève.

Rubriken för vårens seminarier är ”Hegel återvänder” och vi kommer under fyra träffar successivt bredda vårt fokus och undersöka några olika sammanhang i vilka användningen av Hegel varit av stor vikt under det gånga århundradet. Vi kommer att göra återbesök i Frankrike, men även bege oss till Tyskland och till Slovenien. Det verkar som man ofta vänt sig till den gamle tyske filosofen för att begripliggöra särskilt knepiga problem, på såväl samhällelig och personlig nivå som på mer strikt filosofisk. Hur kan detta komma sig?

Kom och undersök den saken tillsammans med GFFP under vårens seminarium. För att delta krävs inga särskilda förkunskaper eller erfarenheter, det är tillräckligt att man är intresserad av eller nyfiken på ämnet.

Dock behöver du bli medlem i GFFP för att delta, vilket kostar 200kr som du kan betala på plats. Ett sådant medlemskap gäller för hela kalenderåret. För själva seminarieserien är avgiften 200kr till.

Datum och tema för respektive tillfälle:

(Passerat: 4 mars, kl. 18-20: ”Hegel och Hyppolite”. Om den franske filosofen Jean Hyppolites inflytelserika ingång till och introduktion av Hegel i Frankrike vid mitten av 1900-talet.)

17 mars, kl. 18-20: ”Hegel och Fanon”. Om den martinikanske filosofen, psykiatern och revolutionärens användning av Hegel.

21 april, kl 18-20: ”Hegel och Adorno”. Om den tyske filosofen och kritiske teoretikerns användning av Hegel, med särskilt fokus på det nyligen översatta huvudverket Negativ dialektik.

13 maj, kl 18-20: ”Hegel och Ljubljana”. Om användningen av Hegel i vår samtid, hos den s.k. ”Ljubljana-skolan”, där tänkare som Slavoj Žižek, Mladen Dolar och Alenka Zupančič ingår.

Intresse anmäls till filosofi@gffp.se. Varmt välkomna!