INSTÄLLT: Shaerat

04 april 2020

Arr: Re:Orient

ARRANGEMANGET SKJUTS FRAM TILL HÖSTEN:

 

I sju års tid, sedan 2012, har ett stort antal kvinnliga poeter och översättare från Sverige och Mellanöstern samarbetat med ömsesidiga tolkningar från och till arabiska, persiska, kurdiska och svenska inom projektet Shaerat. Nu är det dags för ytterligare ett steg i detta poetiska, utforskande projekt.

Ett urval av de dikter som under årens lopp översatts har nu tonsatts och kommer framföras live på ett antal olika scener runt om i Sverige av en nybildad ensemble med sångerskan Sofia Berg Böhm, Johan Graden (piano), Mousa Elias (oud), Hayk Hakobyan (duduk) och Liliana Zavala (slagverk).

De nyskrivna kompositionerna är skrivna av Johan Graden, Sofia Berg Böhm, Mousa Elias och Lina Nyberg. Det är tydliga uttryck från deras olika musikaliska röster men hos dem alla finns också öppningen för en hel del improvisation från den mångfacetterade ensemblen.

Inspirationen är hämtad från bl.a. arabisk och bulgarisk musik men öppnar också upp brett utifrån våra olika referenser. Det blir både kollektivt men också tydligt individuellt. Poesin, som är så viktig och meningsbärande i den arabiska kulturen möter här, och lyfts fram
genom, musikernas tolkningar.

 

Uruppförandet sker under Uppsala Internationella Litteraturfestival. Därefter beger sig ensemblen på turné.