Socialism på jiddisch, Livestream

19 januari 2021

Arr: Judiska salongen

Tid: 18.00. Sänds via Facebook. Länk kommer delas via Judiska salongens Facebooksida.

 

Socialism på jiddisch – ett samtal med Håkan Blomqvist.

Det ickesionistiska judiska arbetarpartiet Bund var en massrörelse i Polen före Förintelsen. Efter kriget försökte rörelsen återuppbygga sig, även bland flyktingar i Sverige. Men bundisterna mötte i efterkrigstiden en ny värld, och dess verksamhet och medlemmar fick nu förhålla sig till det kalla krigets uppdelning mellan öst och väst och staten Israels tillkomst.

Håkan Blomqvist har i sin bok Socialism på jiddisch (Carlsson Bokförlag 2020) gett sig ner i arkiven och ut i världen på jakt efter en i hög grad okänd historia. I boken får vi möta idéer, personer och en liten organisation som lyckades bilda lokalavdelningar i exempelvis Borås, Eskilstuna och Vetlanda. Författaren Håkan Blomqvist, docent i historia vid Södertörns högskola, som tidigare forskat bland annat om arbetarrörelsen och antisemitism, gästar Judiska Salongen i ett samtal med Ann Ighe, lektor i ekonomisk historia och redaktör för tidskriften Ord&Bild.

Arrangemanget äger rum i samarbete med Carlsson Bokförlag och Föreningen för Jiddischkultur i Göteborg.

Sändningen sker via Facebook i realtid och utan publik i lokalen. Länk till sändningen läggs upp på salongens hemsida några minuter före start.

Livestreamingen genomförs med stöd av Nätverkstan och streamingproducent Leif Eriksson.

Sponsorer av evenemanget: Göteborgs Stads kulturnämnd, Katz Judiska Kulturfond, Statens kulturråd samt Olle Katz.