Språk som politisk handling

09 april 2018

Arr: Nätverkstan & Göteborgs Litteraturhus

Med aktivisten Bjørn Ihler.

Hur ser förbindelserna mellan våldsam extremism – språk – politisk handling ut? Välkomna till en ny samtalsserie som tar sig an frågan: Ska man tala med nazister?

 

Bokmässans beslut 2016 och 2017 att upplåta monterutrymme åt Nya Tider utlöste en intensiv debatt kring yttrandefrihet och högerextremism, men också en febril aktivitet på att skapa alternativa eller nya rum för litteratur och engagemang. Nätverkstan samlade några av de centrala inläggen i debatten i boken Ska man tala med nazister?, som presenterades vid seminarier på Bokmässan och på Göteborgs Litteraturhus arrangemang Scener & samtal på Världskulturmuseet.

I enlighet med sin ambition att verka för en kritisk offentlighet tar Nätverkstan – tillsammans med Göteborgs Litteraturhus, tidskrifterna Ord & Bild och Glänta samt förlagen Teg Publishing och Korpen – nu initiativ till att fördjupa diskussionen genom att inbjuda till en serie seminarier som syftar till att närmare undersöka förbindelserna mellan våldsam extremism – språk – politisk handling. Dessa kopplingar sker inte bara i politikens ytterkanter. I extrema tider gäller det att skärpa blick och öra för hur politisk handling, språk och våld sammankopplas även i politikens mittfält. Liksom att låta sig inspireras av goda exempel på hur en kan tänka och agera.

 

Måndagen den 9 april kl 18.00 får vi besök av är den norske aktivisten Bjørn Ihler, som överlevde den norske nazisten Breiviks massaker på Utøya och som nu ägnar sig åt att just tala med nazister.

 

Bjørn Ihler har sedan Utøya har ägnat sitt liv åt att arbeta mot våldsam extremism, bl a genom den av Kofi Annan-stöttade organisationen Extremely together. Den 9 april samtalar han med Anna Johansen Fridén, utbildningsledare Kulturverkstan/Nätverkstan, som har en bakgrund inom freds- och konfliktstudier och processledning.

 

Läs en intervju med Bjørn Ihler i The wire!