STATEMENT / NI MÅSTE FLYTTA PÅ ER

08 mars 2019

Arr: Teg Publishing, Mondial, Bokmässan

En kväll om musik, patriarkat och förändring

 

Starta din 8-marskväll med två tunga bokreleaser och ett smygsläpp inför Bokmässan!

Insläpp 18.00

Samtal 19.00-20.00 och därefter musik, 8:e marsmingel och alkoholfri bar

 

Välkommen på Release för Emma Knyckares bok Patriarkatet får inte festa med oss om Statement festival, med foto av Annika Berglund, och Annah Björks bok Ni måste flytta på er – från Girl power till revolution. I samband med detta presenterar bokmässan även de första namnen i årets temasatsning kring jämställdhet. Emma Knyckare och Annah Björk i samtal med Oskar Ekström, programchef för Bokmässan följt av musik av DJ Demonika.

* * *

Hur sker förändring? Jo, genom att någon får nog, drabbas av hybris och agerar. Fler ansluter sig. Det bildas en grupp, och en rörelse börjar ta form. Och sedan blir saker kanske aldrig mer desamma igen.

Sommaren 2017 präglades nyhetsrapporteringen av sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler. En kväll fick komikern Emma Knyckare nog och skrev en fylletweet som protest. Denna tweet blev startskottet för Statement Festival – världens första festival enbart för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Mot alla odds skapade hon – tillsammans med en hårt slitande ideell förening – en helt unik festival på mindre än ett år.

Men Statement var så mycket mer än en festival. Den var också en kärleksfull manifestation under en tid då maktrelationer ifrågasattes och omdanades i grunden. Festivalen har uppmärksammats stort i medier över hela världen och har vunnit flera priser.

Patriarkatet får inte festa med oss är ett tidsdokument över en särskild händelse. Men boken är också en rolig och konkret handbok, full med tips och idéer för den som vill förändra världen genom ett kulturevenemang. För att nå förändring krävs mod, pannben, sammanhållning och pepp. Men det går!

Ges ut av Teg Publishing.

I Ni måste flytta på er följer journalisten Annah Björk kvinnliga artister bakom kulisserna, in i en smutsig industri som präglats av sexism och tystnadskultur. I musikstudior, på skivbolag och vid sidan av scener för de en kamp mot orättvisor och övergrepp – för rätten till sin röst, sin musik, sina pengar och sin sexualitet. Genom deras blick skildras ett systerskap starkare än strukturer – och en sprakande revolution som gjort outplånliga avtryck i samtiden.

I Ni måste flytta på er skrivs de senaste 30 årens pophistoria med ett helt nytt perspektiv – från Riot grrrrl-rörelsens radikala punk på 90-talet via Girl power till dagens feministiska topplistepop.

Med: Zara Larsson, Kathleen Hanna, Tove Lo, Spice Girls, Laleh, Molly Sandén, Veronica Maggio, Lana Del Rey, Rebecca & Fiona, Noonie Bao, Marit Bergman, Alex Hope, Cherrie, Georgia Nott, Little Jinder, Britney Spears, Lady Gaga, Charli XCX, Chvrches, Bebe Rexha.

Ges ut av Mondial.

Tema Jämställdhet på Bokmässan 2019:

Jämställdhet är en av vår tids stora rättvisefrågor. Metoo, det ökande näthatet mot kvinnor och nya diskussioner om aborträtten visar att jämställdheten ständigt måste försvaras och belysas. Det kan litteraturen hjälpas oss med.
Tema Jämställdhet på Bokmässan 2019 vitaliserar samtalet om hur jämställdhet kan uppnås, med avstamp i hundraårsjubileet för allmän och lika rösträtt i Sverige. Vi lyfter berättelser som annars inte berättas. Vi sprider kunskap, inspirerar och utmanar med utgångspunkt i den svenska utgivningen – och förnyar den svenska debatten med internationella författare, journalister, forskare och musiker.