Svenska PEN och kampen för det fria ordet

24 april 2019

Arr: Svenska PEN och Författarcentrum Väst

Tid: 17.30–19.30. Kvällen inleds med mingel, programmet börjar 18.00. Fri entré.

 

Nyhetsrapporteringen kan verka förlamande. Författare och journalister förföljs, hotas, fängslas och mördas. Kontroll och övervakning över digital media ökar. Hatretorik skruvar upp tonläget. Auktoritära krafter får medvind och vinner makt även i länder som tidigare betraktats som demokratier. Yttrandefrihet och demokratisk utveckling är inte längre ett självklart ideal, utan blir alltmer ifrågasatt.

I det läget behövs PEN mer än någonsin. Men vad innebär det för organisationens arbete?

Välkommen till en kväll om yttrandefrihetens utmaningar. Hur försvarar vi det fria ordet och hur kan vi påverka samhällsutvecklingen? Vad gör Svenska PEN rent konkret? Hur skulle du som PEN-medlem kunna bidra till arbetet? Möt Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson och generalsekreterare Anna Livion Ingvarsson i ett samtal som leds av Marit Kapla, redaktör för tidskriften Ord & Bild.

Det bjuds på lättare förtäring i minglet.

Om de medverkande:
Jesper Bengtsson är journalist, författare och regissör. Han har under lång tid skrivit om internationell politik och yttrandefrihetsfrågor. Hans senaste bok är Biografin Aung San Suu Kyi.
Anna Livion Ingvarsson arbetar sedan 2017 som generalsekreterare för Svenska PEN. Hon har en bakgrund inom samtida konst, senast som chef för Gävle Konstcentrum där hon också arbetade för att Gävle skulle bli fristad för en hotad bildkonstnär.
Marit Kapla är frilansande kulturjournalist och en av två redaktörer för Ord & Bild. I april 2019 kommer hon ut med sin första bok, Osebol, på förlaget Teg Publishing.

Arrangör: Svenska PEN och Författarcentrum Väst