The Rosehips ger Gertrude Steins Tender Buttons

14 september 2018

Arr: The Rosehips

Nu är det dags igen! Det modernistiska experimentet Tender Buttons av författaren och poeten Gertrude Stein tolkas av performancegruppen The Rosehips. Med röstimprovisation, slagverk, elektronik, kontrabas och klaviatur, i deras unika interdisciplinära stil, tillsammans med  gästerna Sten Sandell, Laura Schultz och Solveig Daugaard, blir det två oförglömliga kvällar på Göteborgs Litteraturhus:

14 och 15 september kl 19.00

 

(Performance will presented in English)

The Rosehips gör en undersökning av den amerikanska avantgardistiska författaren, poeten och feministen Gertrude Stein.(1874-1946) Denna gång framförs poesiexperimentet ”Tender Buttons” publicerad 1914, som musikalisk scenkonst. Efterföljande samtal med:

Laura Luise Schultz, Associate Professor, PhD Department of Arts and Cultural Studies Theater and Performance Studies University of Copenhagen. Her main research areas include Gertrude Stein’s playwriting as well as avant-garde and contemporary drama and performance in general in an interdisciplinary approach

Solveig Daugaard  Ph.D in literature and media history from the University of Linköping Collaborating with Gertrude Stein: (Doctoral dissertation 2018) Linköping University Electronic Press

Sten Sandell, realtidskomponist i musik, text och bild, med Ph.D in Fine Arts in Music Performance and Interpretation, University of Gothenburg.

”Tender Buttons” från 1914 är ett berömt modernistiskt experiment i versform som samtidigt anses vara ett mästerverk och har kallats en modern succé men också ” ett spektakulärt misslyckande” om den mystiska auran kring platser och objekt.
Boken har inspirerat till utvecklingen av det litterära och experimentella språket. Rytmen och timingen i hennes text är ofta viktigare än den konventionella innebörden av orden.

Gertrude Stein var en tidig förebild inom HBTQ-rörelsen och även en portalfigur inom modernismen och det som sedan kom att utvecklas till postmodernism. Hennes syn på identitet och sexualitet, gör att hon är mycket aktuell idag
Genom att arbeta med att sprida Gertrude Steins texter kan vi förhoppningsvis sprida hennes geniala konstnärskap till en större publik och därmed bidra till att hon kommer att inkluderas bland 1900-talets viktigaste konstnärer

The Rosehips interdisciplinära stil med performance, röstimprovisation, slagverk, elektronik, kontrabas och Steins banbrytande texter, hittar de ledtrådar och paralleller till vår tid. Att belysa och presentera den Amerikanska Avantgarde-kulturen i Sverige och inbjuda till ett internationellt nätverk är att presentera en kultur som vågar ta risker med djupt engagemang i motsats till den konventionella lättsmälta amerikanska kulturen.

The  Rosehips genomförde 2016 Steins libretto ” Dr. Faustus Lights the Lights” (1938) som lägenhetsperformance.

Medverkande i produktionen:

Michele Collins, performance/ röstimprovisation
Anna Gustavsson, performance/slagverk/elektronik
Georgia Wartel Collins, kontrabas
Sten Sandell, klaviaturer, röst
Johannes Lundberg, ljudteknik
Laura Schultz, medverkande i samtal
Solveig Daugaard, medverkande i samtal
Nils Olsson, textkonsult
Heidi Saikkonen, kostym
Jonny Wartel, producent
Petra Landström, grafisk design
Julia Kylén Collins, foto

Göteborgs Litteraturhus
fredag 14 september kl 19, gäster:
Sten Sandell,
lördag 15 september kl 19, gäster:
Sten Sandell, Laura Luise Schultz, Solveig Daugaard

 

Biljetter OBS!!! Problem med Billetto?

Köp av biljetter kan göras enklast vid entrén till eventet på fredag eller lördag det går också bra att maila enligt nedan.

ordinarie biljetter kan köpas på Billetto.se 180 Sek
Eventuella rabatter enligt nedan bekräftas via mail booking@brotznow.se betalas sedan med swisch i dörren
Grupprabatt 100 sek minst 10 pers student
Student/pensionär 150 sek
under 15 år gratis i mån av plats