The ROSEHIPS tolkar Gertrude Stein, Doctor Faustus Lights the Lights

22 november 2021, kl: 19:00

Arr: Radioart

Gertrude Stein (1874-1946) skrev Doctor Faustus Lights the Lights våren 1938 och kallade sitt verk för ”opera”, fast det vore riktigare att kalla det ett libretto – till planerad men aldrig skriven musik. En opera utan musik, en opera av bara ord. Men det dröjde inte länge förrän den kom på scenen och blev ett litet berg att erövra för avantgardistiska scenkonstnärer, särskilt i USA. Första gången 1950 på en amerikansk universitetsteater, sedan med Living Theater 1951, som invigning av deras Cherry Lane Theater i New York. La Mama Experimental Theatre Club spelade den 1972, Richard Foreman gjorde den 1982, Robert Wilson 1989 och 1992, Wooster Group gjorde sin version 1999 och Duende Theater Company på New York Fringe Festival 2001. För att nu nämna några uppsättningar och stanna där.

Ensemblen The Rosehips har under flera år skapat musikdramatiska föreställningar kring texter av författaren Gertrude Stein. Deras första version av Dr Faustus Lights the Lights var som ett lägenhetsperformance i Göteborg, 2016. Denna inspelade version, en för RADIOART specialgjord föreställning, är producerad och regisserad av Johan Petri.

Författaren och Stein-kännaren Jenny Tunedal ger en introduktion och samtalar efter föreställningen med skådespelaren Michele Collins och musikern Anna Gustavsson.

Föreställningen från Göteborgs Litteraturhus sänds live via www.radioart.se

Vi tar emot en publik på 50 personer. Entré 100 kr. Boka din plats på: info@radioart.se

Röst: Michelle Collins
Synt, slagverk och musikkomposition: Anna Gustavsson
Kontrabas: Georgia Wartel Collins
Koncept och arrangemang: The Rosehips
Producent och regi: Johan Petri
Ljudkonsultation: Niklas Billström


I do not care anything but to live well and go to hell.
Gertrude Stein