Till 80-årsminnet av upproret i Warszawas getto – Judiskt motstånd under Förintelsen

18 april 2023, kl: 19:00

Arr: Judiska salongen

Judiska salongen uppmärksammar denna kväll 80-årsminnet av upproret i Warszawas ghetto. Vi bjuder in till ett samtal mellan historikern Ingrid Lomfors och författaren Kenneth Hermele, läsning av Ingrid Elam och pianomusik framförd av Staffan Bonnier.

Upproret i Warszawas getto inleddes den 19 april 1943 och varade i nästan en månad tills de sista motståndskämparna slagits ner av nazityska soldater. Kvällens salong tar avstamp i två böcker, Kenneth Hermeles Inte som lamm till slakt. Judiskt motstånd under Förintelsen, Ordfront 2023 och Hanna Kralls Hinna före Herren Gud, Ersatz 2017.
Inte som lamm till slakt beskriver de olika motståndsformer judar utvecklade under Förintelsen och belyser symboliskt, polemiskt, defensivt, offensivt motstånd och slutligen det utsiktslösa motståndet. Slutsats: ingen förtryckt grupp gjorde lika mycket motstånd som judar. I Hinna före Herren Gud talar Hanna Krall med Marek Edelman, en av ledarna för upproret i gettot, och låter oss följa kvinnor och män i kamp och nederlag. Slutsats: upproret handlade i grunden om att välja hur man skulle dö.

Förfriskningar, musik och bokförsäljning. Dörrarna öppnar kl. 18.30 och evenemanget börjar kl. 19.00.Ett samarrangemang med bokförlaget Ersatz. Med stöd av Göteborgs stads kulturnämnd, Kulturrådet och Katz Judiska Kulturfond.
Välkomna!

Bilden visar judiska partisaner i Vilna som poserar efter kriget inför journalisten Ilja Ehrenburgs kamera.