Tjeckien - Pragvår och sammetsrevolution

18 april 2018

Arr: Svenska PEN och Författarcentrum Väst

Vad vet vi om Tjeckien i dag? Om dess historia, litteratur, yttrandefrihet och förutsättningar för skapande och uttryck?

Markéta Hejkalová och Jana Witthed, författare från Tjeckien, samtalar med Anna Mattsson, författare och styrelseledamot i Svenska PEN och Författarcentrum Väst.

Markéta Hejkalová  är född i Prag, men uppvuxen i Brno. Hon läste ryska och finska vid Charles University i Prag och arbetade därefter förlagsredaktör.

Markéta har gett ut flera romaner och en barnbok, samt översatt böcker av Mika Waltari, Arto Paasilinna och Leena Lehtolainen. Böckerna ges ut på förlaget Hejkal, som hon driver tillsammans med sin man.
Marketa skriver om kvinnor och kärlek, ofta handlar det om livets olika krissituationer. Sedan 1991 ordnar hon varje höst en bokmässa i Havlíčkův Brod, där hon numera bor.

Jana Witthed flydde från Tjeckoslovakien 1971 och fick politisk asyl i Sverige. Hon har gett ut flera diktsamlingar, en barnbok, medverkat i antologier samt är publicerad i exempelvis G-P, Ord och bild, Horisont och Artes.
I Tjeckien medverkar hon bland annat i Welles, Tvar och Literární noviny. Hon har också översatt, exempelvis Tomas Tranströmer till tjeckiska.

 

Välkomna den 18 april kl 19-21.

Arrangör: PEN Göteborg och Författarcentrum Väst