Underskön & Hall

21 maj 2018

Arr: Bo Ejeby

Nästa program i serien inspirerad av Lennart Halls musikaliska analyser i boken REPLIKER äger rum MÅNDAGEN 21 MAJ kl 19.00. Om Robert Schumann, det romantiska rummet och den romantiska rösten

Med utgångspunkt i Robert Schumanns sångcykel Dichterliebe från 1840, med den välkända och bedövande vackra inledningssången ”Im wunderschönen Monat Mai”, har vi skapat en helafton som kretsar kring den tidiga romantikens attraktion till det oavslutade och fragmentariska – inom musiken, dikten, konsten och arkitekturen. Samt kring den gränslösa förälskelsen.

Varför börjar Schumanns musik nästan alltid liksom mitt i steget? Och varför tycks den inte vilja hitta hem i slutet? Varför tonsätter han texten som om han uppväckts eller antänts av den? Och vad är det för röst som uppstår i detta nya möte mellan ord och ton?

Men vi kommer också att belysa hur den djupt romantiska sångcykeln Dichterliebe levt vidare in i den moderna tiden, ända fram till våra dagar.

Och så kommer vi att fråga oss vad det ”undersköna” är.

Som extra krydda bjuder vi dessutom på tre världspremiärer – av Robert Schumannsk musik så som ni aldrig har hört den.

Detta är ett program som inspirerats av läsningen av Lennart Halls bok Repliker. Några studier av musikalisk form. Tidigare har vi samtalat kring en pianosonat av Beethoven, en sång av Debussy, Sjostakovitjs 4:e stråkkvartett, Schönbergs Pierrot Lunaire och djävulen och Doktor Faustus.

Medverkande:
Catharina Dyrssen, arkitekt
Mia Edvardson, sopran
Gunnar D Hansson, poet och litteraturvetare
Henric Holmberg, skådespelare
Mikael Kjellgren, pianist
Martin Nyström, musikkritiker
Harald Svensson, pianist