Vad är Kulturkvinnan?

29 januari 2018

Arr: Folkuniversitetet

Vad är Kulturkvinnan? Kort svar: Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga. Och därtill en storhet i sin egen rätt, som med auktoritet gått lös på kulturpatriarkatet sedan den heliga Birgitta installerade Varannan Damernas i himlen 1372.

 

Kulturkvinnan föredrar helbildning framför halvbildning, är en mästerlig skildrare av komplexa mänskliga relationer och ser dialogen mellan könen som kulturens poäng. Faktum är att historien vimlar av briljanta Kulturkvinnor som genom sin blotta närvaro, sin innovativa verksamhet samt inte minst, sin intellektuella laserblick ifrågasätter Kulturmannens anspråk på att män är intressantare än kvinnor. Orsaken till att hon är undervärderad eller bortglömd är att Kulturmannen inte tål kritik och konkurrens i strålkastarljuset.

Men förtvivla icke! Under föreläsningen återupprättar Ebba Witt-Brattström könsdialogen och visar hur viktig Kulturkvinnans expertis, bildning och helhetssyn på mänskligheten har varit för kulturens utveckling. Have fun!

 

Medverkande: Ebba Witt-Brattström, författare och professor i litteraturvetenskap, Helsingfors universitet

Måndag 29 januari 18:00–19:30
Kostnad: Fri entré.

 

OBS! Begränsat antal platser. Ingen föranmälan. Med reservation för ändringar.