Världsförfattare till Göteborg: Nuruddin Farah

12 maj 2016

Arr: Biskopsgårdens bibliotek & Göteborgs Litteraturhus

Göteborgs Litteraturhus har bjudit in en av vår tids stora romanförfattare, Nuruddin Farah, till Göteborg. Vi är enormt glada och stola över att presentera ett program där han under två dagar gästar staden och deltar i två författarsamtal. Det första äger rum på Biskopsgårdens bibliotek.

 

Nuruddin Farah samtalar med författarkollegan Bile Hashi på Biskopsgårdens bibliotek, den 12:e maj, klockan 18.00-19.00. I bibliotekets regi pågår under våren en bokcirkel som läser Farahs trilogi Blod i solen, som nu är aktuell på svenska (Modernista förlag). Även bokcirkeln deltar i samtalet, som sker på engelska.

Nuruddin Farah är en författare som ifrågasätter våra invanda föreställningar. Han skriver om exil, sexualitet, kön och identitet och om de gränser som skapar länder – men också om de gåvor och hemligheter som mänskliga relationer bygger på.

Trilogin Blod i solen är en stor litterär skildring av Somalias samtidshistoria, från kriget om Ogaden-provinsen på 70-talet, över till Siad Barres alltmer korrupta militärregim, fram till en nation på gränsen till upplösning. Som ingen annan skildrar Farah människans splittring mellan tradition och frigörelse i skuggan av en nation i fritt fall. Trilogins böcker Kartor (1986), Gåvor (1993) och Hemligheter (1998) är nu aktuella på svenska på Modernista förlag.

Redan debuten Adams revben blev omtalad för sitt inkännande porträtt av en utsatt ung kvinna. Utöver Blod i solen-trilogin har Farah skrivit ytterligare två stora trilogier: Variationer på temat afrikansk diktatur samt Hemvändartrilogin. Nuruddin Farah – som 1998 mottog den prestigefulla Neustadt-priset, och som länge omnämnts som en Nobelpriskandidat – föddes i dåvarande Italienska Somaliland år 1945 och delar idag sin tid mellan Kapstaden och Minneapolis.

Bile Hashi är en göteborgsbaserad författare som skriver på i första hand somaliska, 14 romaner så här långt.


Tid: 18.00-19.00

BISKOPSGÅRDENS BIBLIOTEK, Vårväsderstorget 3


Fler litterära programpunkter planeras i anslutning till Farahs besök i Göteborg. På Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, ägnas den 4 april ett Klassikerprat åt hans författarskap och på Göteborgs Litteraturhus, den 28 april, tar sig Kritikersalongen an boken Kartor.

Mer information följer under våren här på vår hemsida


LÄNKAR:
Biskopsgårdens biblioteks Farah-bokcirkel HÄR 
Biskopsgårdens biblioteks sida om Farahs besök HÄR


Nuruddin Farahs besök sker i samarbete med Bozar (Bryssel) och Internationell Författarscen Malmö.