Västsahara: Författarsamtal med Johan Persson och Anna Roxvall

25 oktober 2018

Arr: Emmaus Björkå

18.00-20.00. Gratis inträde

Kom och hör prisbelönta journalistparet Johan Persson och Anna Roxvall berätta om arbetet med sin nylanserade bok ”ATT SVIKA ETT FOLK – Västsahara Inifrån”.

Med 175 000 flyktingar fast i öknen och över 25 år av ockupation är konflikten om Västsahara en av de mest segdragna i vår tid. I egenskap av Afrikas sista koloni är det också en konflikt som engagerat Sverige sedan Olof Palmes dagar. I kulisserna bakom svårlösligheten döljer sig global maktkamp, terrorbekämpning, flyktingströmmar och värdefulla naturtillgångar. Men kanske är de gamla sanningarnas tid förbi. De svenska Socialdemokraterna har övergivit sitt löfte om att erkänna Västsahara och med Donald Trump i Vita huset hotar nu USA med att lägga ner hela FN:s fredsbevarande insats. Med tiotusentals frustrerade ungdomar som kräver förändring kan detta bli gnistan som utlöser Nordafrikas nästa krig.

Johan Persson och Anna Roxvall är två prisbelönta journalister som har arbetat ihop i snart elva år. Tillsammans har de rapporterat från såväl kriget i östra Ukraina som flyktingkrisens Grekland, men främst har de fokuserat på konfliktområden i Afrika. Deras reportage karaktäriseras av ett nära samspel mellan text och bild, alltid med en stor respekt för den lilla människan. Johan Persson är känd som en av författarna till “438 dagar”, som bland annat nominerades till Augustpriset 2013. I över ett år satt Johan Persson fängslad i Etiopien efter att ha gripits och dömts i en skenrätte­gång i samband med en reportage resa till landet. Anna Roxvall tilldelades 2017 Nils Hornerpriset. 2016 nominerades hon till utmärkelsen Årets stilist.

På scenen för att leda intervjun finns Marit Kapla, redaktör för Tidskriften Ord&Bild.

På plats kommer du också ha möjlighet att köpa boken och få den signerad. Samma möjlighet kommer att finnas i Emmaus Björkås butiker som en del av våra Bokdagar vid följande tillfällen:

Emmaus Björkå på Heleneholm, Lantmannagatan 59, Malmö: 24 oktober klockan 15-17

Emmaus Björkå på Backaplan, Ångpannegatan 5, Göteborg: 25 oktober klockan 15-17

Mer om våra Bokdagar: https://www.facebook.com/events/308389913271503/

Läs mer om boken på västsaharainifrån.se