Vi måste tala om Bokmässan

19 oktober 2016

Arr: Göteborgs Litteraturhus

Vem vill mingla med nazister? Turerna kring tidningen Nya tiders medverkan på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i år skapade en storm av kritik och debatt. Många menar att Nya tiders närvaro på mässan innebar ett ökat utrymme för tydligt antidemokratiska tendenser i offentliga samtal – i detta fall förklätt till en fråga om yttrandefrihet, bokmässans tema för i år. Nazismen och den aggressiva rasismen i dagens läge är nämligen långt mer än obehagliga åsikter

Flera händelser inne på mässgolvet och utanför, såväl som de sätt på vilka diskussionerna fördes i media, tycks bekräfta farhågorna som framfördes av kritikerna. Nu är frågorna många – både inför kommande års bokmässa och i ett större sammanhang, här och nu.

Tillsammans med över 100 andra litterära aktörer tog journalisten och författaren Lisa Bjurwald initiativet till ett upprop för en bokmässa fri från nazism 2017. Uppropet publicerades i Expressen och har i skrivande stund undertecknats av över tvåtusen personer.

Den 19 oktober överlämnar Lisa Bjurwald uppropet till bokmässans ledning. Efter det kommer hon till Göteborgs Litteraturhus för ett lunchseminarium tillsammans med Ann Ighe, redaktör för tidskriften Ord&Bild, lett av Olav Fumarola Unsgaard.

 

Seminariet fokuserar på att diskutera faktiska konsekvenser av Nya tiders medverkan på årets mässa och för ett konstruktivt och sakligt samtal utifrån förhoppningen om förändring inför kommande års bokmässa. Vad bör förändras och varför? Varifrån kan förändringen komma, hur kan den bli möjlig? Hur ser den större kontexten ut? Seminariet kommer även diskutera och knyta an till nästa års tema för bokmässan, ”bildning”.

Samtalet pågår mellan kl. 12- ca 12.45 följt av tid för vidare samtal, frågor och diskussion. Alla ni som funderat över, reagerat på och engagerat er i dessa frågor redan – eller som vill vara med och diskutera de här frågorna framgent är varmt välkomna!

Göteborgs Litteraturhus bjuder på lunchmackor och kaffe så långt det räcker. Dörrarna öppnas 11.30, seminariet startar kl 12.00.

Fri entré.


Lisa Bjurwald är journalist och författare specialiserad på bland annat rasism och extremism.

Olav Fumarola Unsgaard är frilansjornalist och redaktör. Förra året tog han initiativ till en debattartikel i Göteborgs-Posten där bokmässan uppmanades diskutera dåvarande temalandet Ungerns roll i flyktingkrisen, och ta tydligare ställning för mänskliga rättigheter.

Ann Ighe är doktor i ekonomisk historia och redaktör för Ord&Bild, som skrev ett öppet brev till bokmässan i år. Det senaste numret av Ord&Bild har tema Kulturarv, läs Hynek Pallas text om varför det är ett lyckat nummer.

 

… och för dig som vill fortsätta fundera, reagera, reflektera och agera på ämnet finns möjlighet att samma kväll lyssna på när Lisa Bjurwald, Heidi Avellan, Oisin Cantwell, Sofia Dijobardis och Martin Wicklin samtalar ledda av Erik Blix. Start: 17.30 i Segerstedsalen i Göteborgs universitets byggnad i Vasaparken. Arrangörer: Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.