WORDZ AND SOUNDZ

24 september 2022, kl: 18:30

Arr: Globala Torget, Afrikagrupperna, Göteborgs Litteraturhus

 – A SOUTH AFRICA NIGHT AT THE MUSEUM + SPECIAL GUESTS

 

Världskulturmuseet, Globala Torget och Göteborgs Litteraturhus bjuder in till en kväll med Sydafrika i fokus. Följ med på en afton med Spoken Word, hiphop, poesi och mingel på lördagskvällen under Bokmässan i Göteborg:

Plats: Världskulturmuseet, Korsvägen, Göteborg
Biljetter/ mer info

 

MEDVERKANDE:

Sydafrikanska konstkollektivet Hear My Voice har skapat en arena för spoken word och ocensurerade berättelser från Sydafrika. Sedan 2018 har de samlat flera av landets starkaste scenpoeter. Dikter och berättelser om liv, vardag, kärlek och politik. Mörker sida vid sida med hoppet om en bättre framtid. Gruppen har gjort strålande uppträdanden på legendariska scener som The Market Theatre, men också turnerat flitigt runt om i världen. Till Göteborg kommer Hope Netshivhambe, Sabelo Soko, Thando Fuze och Babalwa Makwetu.

Denna kväll har de sällskap av en spoken word-scenens allra största stjärnor – Koleka Putuma.

Koleka Putuma är prisbelönt författare, dramatiker och poet. Grundare och direktör för Manyano Media, en multidisciplinär organisation som stärker och producerar berättelser och verk av svarta queer-kvinnor. Utgiven i ett otal länder har hon, trots sin unga ålder, nått en stor och bred publik.

KONSERT: SOUNDZ OF THE SOUTH

Kvällen avslutas med riktigt tung sydafrikansk hiphop. Revolutionen ekar i Soundz of the Souths ljudbild. Smidd i elden av det afrikanska folkets kamp, är Soundz of the South en megafon för de som saknar röst – de fattiga och de förtryckta. Deras unika blandning av hiphop, afro och soul är mer än bara musik; det är ljudet av bojor som går sönder, ljudet av triumf över förtryck – ljudet av folket.

MER OM DE MEDVERKANDE
Hope Netshivhambe är en internationellt erkänd berättare och artist som är född i Venda och men som idag bor och verkar i Johannesburg. Som poet tillhör hon Fresh Impressions, en av Sydafrikas största poesiplattformar och idag är hon en av de kändaste Sydafrikanska Spoken-wordartisterna som har uppträtt på de flesta stora scenerna i Sydafrika, men även som aktivist på udda platser som flyktingläger i Malawi. Netchivambe har uppmärksammats i poesitävlingar och i press och radio och hennes ämnen är starka och behandlar ofta svåra ämnen som våld och jämställdhet.

Hope deltar i filmen #WeAreDyingHere, som visas på Världskulturmuseet tidigare under dagen.

Hon tror starkt på kraften i ord och berättelser och är övertygad om att världen som vi känner den kretsar kring berättelser. Hope lever genom det självmyntade mantrat ”Gör vad du kom för” som hon menar är hennes syfte.

Sabelo Soko är en poet, författare, skådespelare och röstkonstnär från eMkhondo, en liten stad i

Mpumalanga, tidigare känt som Piet Retief. Han flyttade till Johannesburg 2003 och studerade dramatisk konst vid FUBA Med över 16 års multimediaerfarenhet, hans katalog innehåller filmer, reklam, studioskivor och live produktioner. Soko brinner för originalberättelser och bevarandet av dem.

Thando Fuze är en Durbanbaserad författare, eventkurator och poet som brinner för konsten av talat ord och skapa levande utrymmen för såväl konstnärer som kreativa. Hon grundande plattformen SHEfted MInds den första plattformen exklusivt för kvinnliga poeter i Sydafrika. Fuze själv är också är en del av snabbt växande poesiplattform Poet In A Suit och har bland annat publicerats i Poetry Africa tillsammans med 23 andra poeter från olika delar av världen. Thando Fuze är medlem i poesi-superkollektivet ”The Reading Room” som startade 2017 av sex av Durbans mest framstående poeter. 2018 hon turnerade hon med sin första show som soloartist och lanserade samma år sin första diktbok med titeln ”Samtal med människan”. Thando Fuzes poesi berör och lyfter mänskliga frågor som familjedynamik, kultur och sociala frågor, inklusive sådana som berör HBTQI+-gemenskapen.

Babalwa Makwetu skådespelerska och musiker. Hon är vokalist i kollektivet Lingua Franca och medlem i Future Line Arts Academy. 2012 blev hon trainee på Magnet Teater, en utbildning för utövare av fysisk teater. Efter att ha avslutat sin utbildning blev hon film skådespelare i flera prisbelönade filmer ”The Playroom” (2013 års Zwakala-festivalvinnare) regisserad av Thandolwethu Mzembe, ’They Died Singing’ och ’Umendo’ i regi av Thando Doni, ’Izithyilelo Zobuze’ regisserad av Mbogeni Nomkhomwanwa & Lwanda Sindaphi, och senast på Infecting the City Festival i ’Mari och Kana’ i regi av Mandisi Sindo.

Koleka Putuma är en prisbelönt teaterutövare, författare och poet. Hon är grundare och direktör för Manyano Media, ett multidisciplinärt kreativt företag som stärker och producerar berättelser och verk av svarta queer-kvinnor. Utgiven i ett otal länder har hon, trots sin unga ålder, nått en status av legend.

Hennes bästsäljande debutsamling med dikter Collective Amnesia tog den sydafrikanska litterära scenen med storm. Sedan utgivningen i april 2017 är boken i sin 12:e upplaga och är numer en del av litteraturen som man ska läsa på högskolenivå både i sydafrika och på t ex Göteborgs universitet.

Collective Amnesia vann mängder med internationella priser.

Putuma har även skapat en rad teaterverk för äldre som unga och som Rolex Mentor och Protégé Arts Initiative finalist för teater, vinnare av Forbes Africa Under 30 Honoree, mottagare av Imbewu Trust Scribe Playwriting Award, Mbokodo Rising Light Award, CASA playwriting award och 2019 Distell Playwriting Award för hennes pjäs No Easter Sunday för Queers har hon uppnått en särskild status som skapare av konst.

Kvällen samarrangeras med Världskulturmuseet, Göteborgs Litteraturhus, Olof Palmes Internationella Center och Afrikagrupperna och får finansiellt stöd av Sida.