Nyheter

Bild från omslag till Etel Adnan, I hjärtat av hjärtat av ett annat land.

Göteborgs poesifestival 2022

Postad den: 25 oktober, 2022
Av: SG

Välkomna i helgen då Göteborgs poesifestivals firar sin fyrtioförsta upplaga!

Göteborgs poesifestival inleds på fredag kväll med en läsning ur Jonas Asps berättande långdikt ”Säcknissen”.

Sedan förra årets pandemifärgade endagsfestival har 2022 års upplaga av Göteborgs Poesifestival nu svällt till tre dagar av samtal, läsningar, film, konst och fest. Programmet är curerat av Hanna Johansson och Donia Saleh. Festivalen flyttar detta år runt mellan följande tre platser:

Galleri Box (fredag kl 20.15)
Skogen på Masthuggsterrassen (lördag från kl 12.30)
Frigga på Pölgatan 5 (söndag kl 15.00).

Poeten och översättaren Jasim Mohamed har på uppdrag av festivalen skrivit en performance lecture om den libanesisk-amerikanska författaren och konstnären Etel Adnan, som gick ur tiden i november 2021. Det är ett av hennes som verk fått pryda detta medlemsbrev. Medverkar gör även konstnärerna Iris Smeds och Salad Hilowle, som kommer tala om det poetiska i samtidskonsten. Athena Farrokhzad och Shadi Angelina Bazeghi talar om arbetet med att översätta Audre Lorde till svenska respektive danska med Valerie Kyeyune Backström som moderator. Sedan blir det läsningar med bland andra augustprisnominerade Iman Mohammed och debutanten Merima Dizdarević.

På söndag avslutas poesifestivalen med en filmvisning i samarbete med SAQMI, The Swedish Archive for Queer Moving Images. Då blir det matiné med fika och fyra kortfilmer filmer ur SAQMI:s arkiv som på olika sätt använder sig av det poetiska.

Entrén på lördagen är frivillig/ en donation i dörren uppskattas men är inget krav för att komma in. Platserna är begränsade.