Nyheter

Nuruddin Farah

Internationellt författarbesök: Nuruddin Farah

Postad den: 29 april, 2016
Av: Tora Ljusberg

Göteborgs Litteraturhus har bjudit in en av vår tids stora författare, Nuruddin Farah, till Göteborg. Vi är enormt glada och stolta över att presentera ett program där han under två dagar gästar staden och deltar i två författarsamtal. Den 13 maj kl 19.00 samtalar han med Elise Karlsson i Göteborgs Litteraturhus.

Nuruddin Farah är en författare som ifrågasätter våra invanda föreställningar. Han skriver om exil, sexualitet, kön och identitet och om de gränser som skapar länder – men också om de gåvor och hemligheter som mänskliga relationer bygger på. På svenska är han aktuell med återutgivningen av trilogin Blod i solen, som New York Times utropat till ”Ett mästerverk” och Washington Post skriver: ”Vad som varit så extraordinärt med Farahs fiktiva värld är den centrala platsen han gett kvinnor. Farah är en av kontinentens ledande feminister.”

Tid: 19:00
Fritt inträde

 

Trilogin Blod i solen är en stor litterär skildring av Somalias samtidshistoria, från kriget om Ogaden-provinsen på 70-talet, över till Said Barres alltmer korrupta militärregim, fram till en nation på gränsen till upplösning. Som ingen annan skildrar Farah människans splittring mellan tradition och frigörelse i skuggan av en nation i fritt fall. Trilogins böcker Kartor (1986), Gåvor (1993) och Hemligheter (1998) är nu aktuella på svenska på Modernista förlag.

Redan debuten Adams revben blev omtalad för sitt inkännande porträtt av en utsatt ung kvinna. Utöver Blod i solen-trilogin har Farah skrivit ytterligare två stora trilogier: Variationer på temat afrikansk diktatur samt Hemvändartrilogin. Nuruddin Farah — som 1998 mottog den prestigefulla Neustadt-priset, och som länge omnämnts som en Nobelpriskandidat — föddes i dåvarande Italienska Somaliland år 1945 och delar idag sin tid mellan Kapstaden och Minneapolis.


ELISE KARLSSON är författare till romanen Linjen (2015) som var nominerad till Sveriges radios Romanpris. Karlsson är också verksam som litteraturkritiker i Aftonbladet och Uppsala Nya Tidning.


FLER PROGRAMPUNKTER I ANSLUTNING TILL FARAHS BESÖK:

28/4 —  Kritikersalongen läser Kartor LÄNK – eller följ hela Kritikersalongens samtal på youtube!

11/5 — Inför Nuruddin Farahs besök: Nya kartor. Om det postkoloniala Somalia och Göteborg idag. LÄNK

12/5 — Författarsamtal på Biskopsgårdens bibliotek Nuruddin Farah samtalar med författarkollegan Bile Hashi. LÄNK

 


Vill du sätta upp en affisch om Nuruddin Farahs stadsbesök? Ladda hem en HÄR
(Snyggast blir det om du klipper bort de vita kanterna (utskriftsmarginalerna).


Mer information finner du på vår sida på facebook.

Presenteras i samarbete med Bozar (Bryssel) och Internationell Författarscen Malmö.