Nyheter

Jamaica Kincaid, Catherine Malabou och Chantal Mouffe till Scener & samtal

Postad den: 5 juni, 2019
Av: Olav Fumarola Unsgaard

Även i år kommer Göteborgs Litteraturhus fylla Världskulturmuseet med scener, samtal och läsningar. Litteraturfestivalen Scener & samtal 2019 kommer att likna de två tidigare festivalerna där mindre och intimare läsningar och seminarier blandas med möjligheten att gå undan från scenerna och föra egna samtal i kaféet eller på den stora uteterassen – för att avsluta dagen med ett par större akter i Världskulturmuseets stora trappa. Och givetvis blir det fest igen! I Gläntas regi på fredagskvällen, men även andra program ansluter – både under torsdagskvällen och senare på lördagen.

Programläggningen pågår för fullt och släpps i slutet av juni. Från och med mitten av augusti kommer det vara möjligt att köpa biljetter. Även i år kommer priset vara 100 kronor – men gratis för besökare under 20 år.

Nu presenterar vi de första namnen i programmet: Jamaica Kincaid, Catherine Malabou och Chantal Mouffe.

Jamaica Kincaid kommer samtala med Kayo Mpoyi. Samtalet kommer utgå från frågor och läsningar som görs på ett seminarium där unga deltagare på skrivskolor och författarutbildningar – både inom och utom institutionerna i Göteborg – läser och diskuterar hennes roman Lucy.

Catherine Malabou kommer samtala med Ulf Karl Olov Nilsson, författare och psykolog.

Chantal Mouffe kommer samtala med Leonidas Aretakis, journalist och kritiker.

Väl mött och vi ses på SCENER & SAMTAL på Världskulturmuseet den 28 september 2019!

PRESENTATIONER
Jamaica Kincaid föddes 1949 på den karibiska ön Antigua. Hon kom som tonåring till USA, där hon fortfarande lever och verkar, som författare och professor på Harvard. Hon debuterade 1984 med På flodens botten. Hennes senaste roman är Se Nu Då (2015).

Catherine Malabou är filosof verksam vid The European Graduate School vid Kingston university i London. Har skrivit om bland annat feminism, Hegel och neurovetenskap. Just nu innehar hon Spinoza-professuren vid Amsterdams universitet där årets tema är filosofi och anarki.

Chantal Mouffe är en inflytelserik politisk filosof och professor i politisk teori vid Westminster-universitetet i London. Hennes senaste bok behandlar populismens problem och möjligheter.