Nyheter

Jesper Brygger blir konstnärlig ledare

Postad den: 8 juli, 2015
Av: Sofia

Författaren, poeten och översättaren Jesper Brygger blir från och med augusti konstnärlig ledare för Göteborgs Litteraturhus.

– I Göteborgs Litteraturhus finns möjligheten att skapa en katalysator för litteratur och förändring. Här finns ett rum, ett sammanhang, en scen för litteratur — och här finns människor som vågar fantisera, drömma och realisera drömmarna tillsammans, säger Jesper Brygger.

Rekryteringsprocessen har pågått sedan april. Den var anonym i två av tre steg och bestod av frågor som de sökande svarade på, ett arbetsprov och slutligen en intervju. 72 personer ansökte om jobbet. Graden av konstnärlighet och nyskapande, frågor kring samarbete, integritet och mod har varit viktiga i bearbetningen och bedömningen av frågesvar och arbetsprover.

– Vi letade efter någon som dels kan formulera en konstnärlig vision för verksamheten och dels lyfta andra genom sitt ledarskap. Jesper gjorde en väldigt stark ansökan i alla tre stegen. Att han är väl insatt och aktiv i samtida dansk såväl som svensk litteratur är extra roligt eftersom det händer mycket på den danska litteraturscenen just nu, särskilt inom poesin, säger Sofia Gräsberg som är verksamhetsledare.

Jesper Brygger har publicerat två diktsamlingar, Så vi her och Snerte klik av kød bak ryggen. Han har även översatt Khashayar Naderehvandis diktbok Rosenfingrede daggry och Karin Bryggers Efter blomst & system till danska och arbetar för närvarande med att översätta Johan Jönssons Efter arbetsschema. I höst är Jesper Brygger aktuell med två böcker i Danmark; en diktsamling och en roman. Han har även lagt program och arbetat med idéutveckling på museum såväl som arbetat redaktionellt i en förlags- och tidskriftskontext.