Nyheter

Kritikersalongen läser Arv & miljö av Vigdis Hjorth

Postad den: 14 maj, 2019
Av: SG

After work och kritikersalong med Malin Ullgren, Tom Egil Hverven och Jenny Högström.

Fredag den 17 maj, dörrarna öppnas 17.30 samtalet på scenen börjar 18.15.

Fri entré, varmt välkommen!

 

Den har blivit både hyllad och häftigt omdebatterad. För norska författaren Vigdis Hjorths artonde roman Arv och miljöväcker starka reaktioner. Utifrån sexuella övergrepp, minnesarbete, arvstvist och traumabearbetning sticker den huvudet i familjehemligheternas getingbo – detta i den autofiktiva romanens skepnad.

”Hjorth har fått fatt i språket vi använder för att förtiga och förneka i en familj”, skriver Malin Ullgren i DN, som menar att Arv och miljö är både kraftfull, uppslukande och sårig.

I vårens Kritikersalong – som äger rum på självaste syttende mai! –  läser vi och diskuterar Arv och Miljö. Deltar gör två kritiker som recenserat boken i Sverige respektive Norge, Malin Ullgren och Tom Egil Hverven. Samtalet leds av Jenny Högström. I Kritikersalongen deltar även en bokcirkel – kanske fler? – som också läst och diskuterat boken och bidrar med fler infallsvinklar och frågor.

Tom Egil Hverven (f. 1960) är litteraturvetare och var under många år journalist, kritiker och redaktör på NRK. Hverven har gett ut flera böcker, den senaste är Lyset i støvsøylen, en samtalsbok om konst och litteratur med målaren Håkon Bleken (Gyldendal, 2019). Sedan 2006 är han huvudrecensent i Klassekampens bilaga Bokmagasinet.