Nyheter

Kritikersalongen läser: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Postad den: 7 april, 2017
Av: JH

Ett islamistiskt terrorattentat på en seriebutik i Göteborg. En skildring av ett fascistiskt Sverige i en kusligt nära framtid. En författare och en möjlig gärningskvinna. En fråga om offer och förövare, om orsak och verkan, om islam, islamism och islamofobi. Och den springande punkten: går katastrofen att förhindra?

Med sin nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” (Norstedts) skriven på sedvanligt suggestiv prosa, lägger sig den prisade göteborgsförfattaren Johannes Anyuru förskräckligt nära samtidens olika symptom och skräckvisioner.

Så nära, menar författaren och dramatikern America Vera-Zavala, att det inte bara är fråga om en dystopi utan om realpolitik.

”Mycket av det som beskrivs finns redan i vår samtid, som verklighet och som politiska förslag”, menar Vera-Zavala i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Hon är också den ena inbjudna gästen i denna upplaga av Kritikersalongen som vi ägnar Anyurus roman, där två inbjudna kritiker samtalar om en aktuell bok inför publik.

Vår andra gäst är Stefan Eklund, som i sin recension skriver: ”Johannes Anyuru lyckas med den här romanen med det som många samtida debattörer har förtvivlat svårt för – att hålla två tankar i huvudet samtidigt; att ta avstånd från den terror som utförs i islams namn, att ta avstånd från den islamofobi som sprider sig allt mer, i Sverige, i världen.”

Och Kritikersalongens samtalsledare Jenny Högström, jämför i sin recension Anyurus framtidsscenario med franska författaren Michel Houellebecqs Underkastelse, som två olika sätt att utmåla framtiden. Hon menar att Anyuru med denna sin sjunde roman lyckas överträffa sig själv.

Kl 18.00 öppnar dörrarna.
Kl 18.30 börjar samtalet som pågår ungefär en timme.

Publiken är varmt välkommen att delta i samtalet!
Fika finns för en liten peng.
Varmt välkomna!

America Vera-Zavala är författare och dramatiker, aktuell med pjäsen ”Svenska hijabis”. Läs hennes debattinlägg här.

Stefan Eklund är chefredaktör för Borås Tidning och kritiker. Läs hans recension här.

Jenny Högström är moderator för Kritikersalongen, författare och kritiker. Läs hennes recension här.