Nyheter

Kritikersalongen läser: Elena Ferrante

Postad den: 24 januari, 2017
Av: SG

I Kritikersalongen denna gång diskuterar vi den tredje delen i Elena Ferrantes Neapelkvartett, med väninnorna Elena och Lila i centrum. Med passion och raseri skildrar Ferrante de två kvinnornas sammanlänkade liv i mitten av 1900-talet, i ett samhälle genomsyrat av macho-ideal.

Medverkande: Göran Greider, Sandra Stiskalo och Jenny Högström.

Romanen De som stannar, de som går har undertiteln ”Åren mitt i livet”. Här försöker huvudpersonerna – nu mödrar båda två – på var sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Deras kamp för utbildning och karriär såväl som för respekt och kärlek fortsätter.

Den italienska författaren Elena Ferrante (född i Neapel) debuterade 1992 med kortromanen L’amore molesto (Kvävande kärlek). Men det är med romansviten i fyra delar om barndomsvännerna Elena och Lila, som Elena Ferrante nått­ internationell ryktbarhet och kommit a­tt bli Italiens mest kända okända författare. Elena Ferrante är nämligen en pseudonym. Böckerna om Elena och Lila ges ut i närmare trettio länder. Den som stannar, den som går är översatt till svenska av Johanna Hedenberg.

Som vanligt bjuder vi in ytterligare två kritiker som recenserat boken för ett samtal inför publik. Medverkande denna gång är Göran Greider och Sandra Stiskalo, och kritikern Jenny Högström leder samtalet.

Läs gärna Göran Greiders recension Bultar av liv i Aftonbladet och Sandra Stiskalos recension, Moraliskt utmanande, på svt Kulturnytt som utgör utgångspunkter för samtalet!

Göteborgs Litteraturhus har även startat en bokcirkel, ledd av Malin Lindroth. Cirkeln läser och diskuterar samma bok som Kritikersalongen och deltar här som publik. Cirkeldeltagarna såväl som alla andra i publiken välkomnas in samtalet med synpunkter och frågor!

Onsdagen den 15 februari kl 18.30-20.00
(18.00 öppnas dörrarna)

Fri entré, varmt välkommen!

 

Några av våra tidigare Kritikersalonger finns att se på vår youtubekanal.