Nyheter

Kritikersalongen läser: Kartor

Postad den: 13 april, 2016
Av: Tora Ljusberg

I vårens tredje Kritikersalong läser vi den första roman i Nuruddin Farahs trilogi Blod i solen. Boken heter Kartor och utgavs på engelska 1986. Trilogin är nu aktuell på svenska.

Värd för kritikersalongerna är kritikern, författaren och översättaren Jenny Högström. Till varje programtillfälle bjuder hon in två andra kritiker från dags- eller kvällspress, litterära tidskrifter eller bokbloggar till att delta i ett samtal om en aktuell bok. En bok de båda gästerna läst och recenserat – och kanske gjort lite olika läsningar av.

 

Kvällens medverkande kritiker:
Amanda Svensson och Viola Bao

Samtalet pågår i en timme och följs sedan av debatt och vidare samtal med och inom publiken. En sorts live-recension i dialog med publiken där många olika läsningar bryts mot varandra, eller faller varandra i talet.

 

Publiken är välkommen att delta. Sen finns det möjlighet att sedan kvar en stund och prata vidare. Alla är varmt välkomna att följa Kritikersalongen! Det går att följa den likt en bokcirkel, eller bara komma på enskilda tillfällen utan att ha läst den aktuella boken. Sitta tyst och lyssna, eller lägga sig i samtalet. Är du redan med i en bokcirkel, varför inte ta hela bokcirkeln? Låta ert samtal fortsätta in i Kritikersalongens, eller låta Kritikersalongens vara utgångspunkt för ert eget.

Te och kakor till självkostnadspris.

 

Kl 18.00 öppnas dörrarna.
Kl 18.30 börjar samtalet som pågår ungefär en timme.

 


NURUDDIN FARAH
är en författare som ifrågasätter våra invanda föreställningar. Han skriver om exil, sexualitet, kön och identitet och om de gränser som skapar länder – men också om de gåvor och hemligheter som mänskliga relationer bygger på.

Trilogin Blod i solen är en stor litterär skildring av Somalias samtidshistoria, från kriget om Ogaden-provinsen på 70-talet, över till Said Barres alltmer korrupta militärregim, fram till en nation på gränsen till upplösning. Som ingen annan skildrar Farah människans splittring mellan tradition och frigörelse i skuggan av en nation i fritt fall. Trilogins böcker Kartor (1986), Gåvor (1993) och Hemligheter (1998) är nu aktuella på svenska på Modernista förlag.

Redan debuten Adams revben blev omtalad för sitt inkännande porträtt av en utsatt ung kvinna. Utöver Blod i solen-trilogin har Farah skrivit ytterligare två stora trilogier: Variationer på temat afrikansk diktatur samt Hemvändartrilogin. Nuruddin Farah — som 1998 mottog den prestigefulla Neustadt-priset, och som länge omnämnts som en Nobelpriskandidat — föddes i dåvarande Italienska Somaliland år 1945 och delar idag sin tid mellan Kapstaden och Minneapolis.

Den 12-13 maj besöker Nuruddin Farah Göteborg för samtal på Biskopsgårdens bibliotek och Göteborgs Litteraturhus. Missa honom inte då!

 

 

Vårens sista Kritikersalong:
26/5, Ann Jäderlund d j u p a k ä r l e k i n g e n

 

Vill du sätta upp en affisch någonstans om Kritkersalongen? Ladda hem en HÄR
(Snyggast blir det om du klipper bort de vita kanterna (utskriftsmarginalerna).


Kritikersalongen genomförs med stöd av Statens Kulturråd och i samarbete med Folkuniversitetet, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion på Göteborgs Universitet, Kultur i Väst samt bokcirklar.se. TACK!