Nyheter

Kritikersalongen läser Serotonin av Michel Houellebecq

Postad den: 22 oktober, 2019
Av: SG

I höstens första Kritikersalong läser vi Serotonin av Michel Houellebecq i översättning av Sara Gordan (Bonniers förlag). En ny roman av franske författaren Michel Hoeullebecq är alltid något av en sensation. Detsamma gäller för den sjunde i raden, Serotonin, som utkom på franska i januari och precis som flera av hans tidigare romaner tillskrivits profetiska kvaliteter.

Vad var det Houllebecq förutspådde den här gången? Jo, de Gula västarna.

Romanen handlar liksom så ofta förut också om den ensamme vite mannen, om begärsekonomi, om turistnäring, om jakten på lycka, om depression, och om ett västerland i sönderfall. Men även, som alltid, om kärlek.

Nu finns Serotonin översatt till svenska – och alla otåliga läsare kan äntligen kasta sig över den.

Under ledning av Jenny Högström bjuder Göteborgs Litteraturhus in till höstens första kritikersalong för ett spännande samtal om romanen och författarskapet. Ett samtal avsett att ta vid där dagskritiken slutar. Deltagare denna gång är Sinziana Ravini och Naima Chahboun.

Om Serotonin skrev Naima Chahboun i Borås Tidning: ”Titeln till trots är Serotonin inte främst en bok om depression utan om relationer, främst kärleksrelationer. Och det är synd, eftersom kärleken tycks utgöra något av författarskapets blinda fläck”. Läs hela recensionen här.

Sinziana Ravini menar att Houellebecq aldrig varit roligare, och skriver i sin recension i Göteborgs-Posten: ”Houellbecq begråter inte västerlandets undergång. Han välkomnar den. Men han vågar ännu inte ta itu med ett av de största problemen av de alla – mäns rädsla för kvinnan, den moderna kvinnan. Inte undra på att romanens antihjälte lider av impotens.” Läs hennes recension här.

Naima Chahboun är poet, kritiker och doktorand i statsvetenskap. Tidigare i år utkom hennes diktsamling Äpplen och päron (Norstedts).

Sinziana Ravini är författare, konst- och litteraturkritiker, medredaktör för Paletten, med mera. Förra året utkom hennes debutroman La diagonale du désir (Stock). Hon är bosatt i Paris.

Jenny Högström recenserade romanen i Sydsvenskan när den utkom på franska. Hon deltog även i Simon Gärdenfors podd Arkiv Samtal om Houellebecq som spelades in på Göteborgs Stadsteater.

 

Tisdagen den 12 november kl 19.00 – ca 20.30
Fri entré. Välkomna!

 

Arrangeras med stöd av Svenska Akademien. Tack!